Oorzaak virale infectie

Een virale infectie wordt veroorzaakt door een virus dat je lichaam binnendringt en zich begint te vermenigvuldigen. De duizenden verschillende soorten virussen en het specifieke lichaamsdeel of orgaan dat besmet is, samen met je algemene gezondheidstoestand en de toestand van je immuunsysteem, bepalen hoe ernstig de infectie is die je opgelopen hebt en hoe je die infectie dient te behandelen.

Vatbaarheid voor virale infecties

Een verzwakt immuunsysteem is een perfecte toestand voor virussen om het lichaam binnen te dringen en een infectie te veroorzaken. Om de vatbaarheid voor infectieziekten te verkleinen, wordt over het algemeen aangeraden om gezond te eten, veel te drinken, voldoende rust te nemen en te geregeld de frisse buitenlucht op te zoeken. Een slechte hygiëne staat uiteraard en zoals te verwachten ook boven aan het lijstje van boosdoeners. Virussen kunnen namelijk overal aanwezig zijn. Wie geregeld de handen wast, verkleint de kans op besmetting met een virus al aanzienlijk. 

Besmetting

Virale infecties zijn besmettelijk. Besmetting door direct contact kan plaatsvinden door te praten, te zoenen, een hand te schudden, te niezen, door seksueel contact of van moeder of ongeboren kind. Besmetting door indirect contact kan gebeuren door opvliegende stofdeeltjes, besmet water, besmette materialen (zoals beddengoed of eetgerei), besmette voedingsmiddelen, de transfusie van besmet bloed, uitwerpselen of urine van besmette mensen of door insectenbeten en -steken. 

Antibiotica?

Virale infecties kunnen niet met antibiotica behandeld worden, in tegenstelling tot bacteriële infecties. Het is zelfs zo dat het toedienen van antibiotica een virale infectie kan verergeren, omdat dit de goedaardige bacteriën doet afsterven die nodig zijn om het virus aan te vallen.

Een dokter raadplegen?

Bij een gewone verkoudheid is het virus dat je lichaam in eerste instantie binnendringt goedaardig. De symptomen zijn in dit geval een overreactie van je immuunsysteem. Je lichaam maakt dan bepaalde slijmen aan, die de indringers in de val lokken. In dit geval genees je over het algemeen vanzelf en is medicatie niet nodig, mits voldoende rust, frisse lucht en een gezonde voeding. Vergeet echter niet om zelfs een simpele verkoudheid in de gaten te houden. Zoek toch even een dokter op als de symptomen na enkele dagen nog niet verdwenen of tenminste verminderd zijn.