Vaststellen van astigmatisme

Regelmatige oogtest

Aangezien veel mensen met astigmatisme geboren zijn met deze aandoening, is het belangrijk dat ze hun kinderen regelmatig op oogcontrole sturen.

Wanneer een kind geboren wordt met astigmatisme is de kans groot dat hij/zij niet merkt dat er iets mis is met zijn/haar zicht. Een aandoening als astigmatisme kan dus jaren onopgemerkt aanwezig zijn, wanneer de ogen niet op regelmatige basis gecontroleerd worden.

Onopgemerkte astigmatisme kan de ontwikkeling van het kind beïnvloeden doordat problemen op het gebied van concentratie en lezen zich kunnen voordoen.

Een uitgebreide oogtest is aangeraden wanneer het kind de leeftijd van 4 jaar bereikt. Op deze leeftijd kunnen aandoeningen zoals astigmatisme ontdekt worden met behulp van tests. Hierna is een jaarlijkse controle van de ogen aangeraden tot de leeftijd van 16 jaar is bereikt.

Voor personen ouder dan 16 jaar is een tweejaarlijkse test voldoende.

Testen

Er bestaan een handvol tests om astigmatisme op te sporen. Een eerste test gaat na of het zicht van de persoon in kwestie scherp (genoeg) is wanneer men zich concentreert op objecten zowel veraf als dichtbij. Bij deze test moeten letters gelezen worden die steeds kleiner worden.

Bij een andere test maakt men gebruik van een blad waarop een aantal horizontale lijnen getekend zijn die in de vorm van een cirkel zijn geordend. Mensen met astigmatisme zien sommige lijnen duidelijker dan andere.

Met behulp van een keratometer kan de gradatie van astigmatisme gemeten worden. Dit instrument kan meten hoe het licht gebundeld wordt door het hoornvlies en detecteert eventuele imperfecties van de kromming.

Lees meer over: astigmatisme , ogen , oogaandoening , oogarts , oogtest