Astigmatisme voorkomen

Afgezien van de puur erfelijke aandoeningen, zijn er heel wat die kunnen voorkomen worden door de juiste (preventieve) verzorging. Dit is ook het geval voor astigmatisme. Zo kan een correcte oogverzorging voorkomen dat astigmatisme optreedt. Door middel van de juiste verzorging vermijd je daarenboven niet alleen astigmatisme maar ook een heleboel andere oogaandoeningen.

Hieronder volgen een aantal tips:

Inspanning

Net zoals vele andere aandoeningen kan ook astigmatisme het gevolg zijn van overmatige inspanning van de ogen. Hierdoor slijten de ogen sneller dan normaal wat kan leiden tot beschadigingen op lange termijn.

Het is dan ook belangrijk regelmatig pauzes in te lassen wanneer men naar televisie kijkt of een boek leest. Deze twee activiteiten eisen de nodige concentratie en leiden al snel tot vermoeidheid van de ogen. Regelmatige pauzes kunnen deze vermoeidheid drastisch beperken.

Goed verlichte omgeving

Naast voldoende rust, is ook de juiste belichting van groot belang bij bijvoorbeeld het lezen van een boek. Omgevingen die te sterk of te zwak verlicht zijn, moeten vermeden worden. Onze ogen hebben het vermogen om zich aan te passen aan zowat elke belichting. Deze aanpassingen vragen echter veel inspanning van onze ogen, wat op zijn beurt weer leidt tot vermoeidheid van de ogen. Onaangepaste belichting kan het zicht dus op lange termijn aantasten.

Zo is het lezen van een krant of leesboek in een slecht verlichte omgeving enorm schadelijk voor de ogen. Ook te veel belichting heeft nefaste gevolgen voor ons zicht.

Vermijd wrijven

Vermijd het wrijven in de ogen. Door het regelmatig (of hard) wrijven in de ogen, kan het hoornvlies schade oplopen wat uiteindelijk kan resulteren in astigmatisme. Het is dan ook belangrijk, hoe hard het ook kriebelt of jeukt, van niet in de ogen te wrijven.

Andere tips zijn het eten van gezonde voeding om zodoende voldoende vitaminen binnen te krijgen of het uitvoeren van oogoefeningen.

Lees meer over: astigmatisme , lezen , ogen , oogaandoening