Behandeling van astigmatisme
In veel gevallen van astigmatisme gaat het om een milde vorm die geen behandeling hoeft.
Astigmatisme kan behandeld worden door het dragen van corrigerende lenzen: dit kunnen zowel contactlenzen als een normale bril zijn. Deze corrigerende lenzen compenseren als het ware de ongelijke kromming van het hoornvlies.
Zowel corrigerende contactlenzen als een corrigerende bril zijn doorgaans even effectief bij het verhelpen van de symptomen. De keuze tussen de twee berust dan ook meestal op persoonlijke voorkeur.
Ook kinderen kunnen corrigerende lenzen gebruiken. Het is wel belangrijk dat het kind oud genoeg is om de lenzen zelfstandig te kunnen indoen en nadien weer verwijderen.
Naast corrigerende lenzen kan astigmatisme ook verholpen worden met behulp van laserbehandeling. Lasers passen de kromming van het weefsel aan totdat een perfecte curve bekomen wordt.
Contactlenzen
Er bestaan 3 verschillende soorten contactlenzen:
- Harde contactlenzen: deze harde lenzen zijn gemaakt uit een combinatie van glas en plastiek. Het nadeel van deze lenzen is dat ze geen zuurstof doorlaten naar het oog. Dit gebrek aan zuurstof kan ertoe leiden dat het oog nieuwe bloedvaten aanmaakt wat tot een verminderd zicht kan leiden.
- Luchtdoorlatende lenzen: deze lenzen zijn vervaardigd uit polymeer, wat toelaat dat zuurstof het ook kan bereiken doorheen de lenzen.
- Zachte lenzen: deze lenzen bestaan uit water en polymeer. Het plastiek zelf laat geen zuurstof door maar door het water in de lenzen kan zuurstof het oog toch nog bereiken.
Het nadeel van deze zachte lenzen is dat ze slechts 1 dag kunnen gedragen worden. Er zijn echter tegenwoordig lenzen op de markt die deels uit siliconen bestaan welke wel langer gedragen kunnen worden.
Het is bij elk type lenzen van belang om hygiënisch te werk te gaan. Zo vermijd je ooginfecties.