Astigmatisme

Hoewel astigmatisme een van de meest voorkomende oogaandoeningen is, weten zeer veel mensen niet wat de aandoening juist inhoudt.

Doorgaans wordt het veroorzaakt door een ongelijkmatige kromming van het hoornvlies of de lens. Astigmatisme kan ook gepaard gaan met ver- of bijziendheid.

Zowat elke vorm van astigmatisme kan verholpen worden door middel van de juiste lenzen, een correcte bril of door middel van een operatie.

Symptomen van astigmatisme

Soms worden lichte vormen van astigmatisme zelfs niet opgemerkt of heeft men slechts last van een licht wazig zicht. Terwijl in andere gevallen hoofd- en oogpijn zich manifesteert en men last heeft van zeer wazig en zelfs vervormd zicht.

Omdat astigmatisme niet alleen bij volwassenen voorkomt, is het belangrijk dat ook kinderen hier regelmatig op getest worden.

Oorzaken van astigmatisme

Astigmatisme ontstaat wanneer het hoornvlies eerder ovaal dan rond gevormd is. Bij normaal hoornvlies is de kromming gelijk in alle richtingen, terwijl bij astigmatisme de kromming meer uitgesproken is in bepaalde richtingen. Door deze ongelijke kromming, wordt het beeld van iets vervormd weergegeven.

Normaal kan astigmatisme verholpen worden, hoewel er complexere varianten zijn waarbij een oplossing niet altijd voor de hand ligt. Dit laatste is afhankelijk van de sterkte van de kromming en de oorzaak hiervan.

Astigmatisme is doorgaans erfelijk: mensen worden ermee geboren en de symptomen worden erger doorheen de tijd.

Daarnaast kan het zich ook voordoen door kleine krasjes op het hoornvlies ten gevolge van een letsel aan het oog of door bepaalde oogoperaties. 

Behandeling van astigmatisme

Tenzij het een eerder extreme vorm van astigmatisme betreft, kan de aandoening verholpen worden door middel van een bril of contactlenzen.