Uitdroging of dehydratie

Een menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 80% uit water, meer dan tweederde dus. Veel water drinken is voor een mens essentieel om gezond te blijven. Artsen raden aan om dagelijks zo’n 2 liter water te drinken. Dit water heeft je lichaam nodig om de ogen vochtig te houden, de gewrichten te smeren, een goede spijsvertering te regelen, afval- en gifstoffen uit te spoelen, te zorgen voor een mooie gezonde huid en uiteraard ook om aan het dorstgevoel te voldoen.

Wat gebeurt er als we niet drinken?

Een mens kan enkele maanden zonder voedsel overleven, zonder water daarentegen slechts twee tot drie dagen. Wanneer het lichaam meer vocht verliest dan het opneemt en de natuurlijke vochtbalans wordt verstoord leidt dit tot uitdroging, ook wel dehydratie genoemd. Hierbij verliest een lichaam niet enkel vocht, maar ook zouten en andere essentiële voedingstoffen. 

Wanneer kan uitdroging optreden?

In sommige gevallen is een persoon gewoon in de onmogelijkheid om te drinken. Denken we hierbij maar aan het leven in de woestijn waar er weinig tot geen (drinkbaar) water te bespeuren is. Niet enkel het niet voorradig zijn van water drinken onmogelijk maken. Sommige mensen krijgen geen dorstsignaal (senioren) of zijn afhankelijk van anderen aan wie ze hun dorstsignaal niet kunnen kenbaar maken (kleine kinderen).

Ziektes zijn een tweede boosdoener. Maag- en darmziektes veroorzaken overgeven en diarree, diabetes zorgt ervoor dat de nieren te veel urine afscheiden terwijl koorts het lichaam laat zweten.

Net als koorts zorgen intensieve inspanningen en warme klimaten voor veel zweet.

Alcohol is een laatste oorzaak die kan leiden tot uitdroging. 

Hoe kan je uitdroging herkennen?

Het belangrijkste symptoom voor uitdroging is dorst. Niet iedereen kan dit echter kenbaar maken (bijvoorbeeld kinderen en senioren). Een droge mond is alvast een aanwijzing.

Andere symptomen zijn:

  • droge ogen, vaak diepliggend in de oogkassen, met blauwe kringen
  • donkere, sterk ruikende urine
  • hoofdpijn samengaand met vermoeidheid
  • huid die bij het knijpen niet onmiddellijk terugspringt
  • bij baby’s: ingetrokken fontanellen (huid op de nog zachte schedel die naar binnen trekt)

Hoe kan je uitdroging behandelen?

Om uitdroging te behandelen is drinken een noodzaak. Om het onmiddellijk weer uitbraken te voorkomen, is het aangewezen om vaak kleine hoeveelheden vloeistof te drinken.  Bij lichte uitdroging voldoen water en verdund fruitsap. Bij hevigere uitdroging voeg je best twee theelepels zout of een zakje ORS (oral rehydratation salts, verkrijgbaar bij de apotheek) toe.

Bij de ergste vorm kiest men voor een baxter zoutoplossing.

Voorkomen is echter nog altijd beter dan genezen. Drink dus vooral voldoende water en eet veel groenten en fruit rijk aan water.

Lees meer over: drinken , kinderen , koorts , uitdroging , vocht , water