Behandeling van uitdroging
Bij uitdroging verlaat er meer vloeistof het lichaam dan het opneemt. Hiermee gaat ook het verlies aan zout, mineralen en voedingstoffen gepaard. Het spreekt dus voor zich dat bij de behandeling van uitdroging deze verliezen moeten worden aangevuld. In welke mate en met welke middelen deze verliezen moeten worden aangevuld, is afhankelijk van de ernst van de uitdroging en van de patiënt.
Wanneer behandelen?
Voor men tot behandeling kan overgaan moet men wel zeker zijn dat de patiënt aan uitdroging lijdt. Er zijn twee snelle manieren:
- Ga na of de mond droog is. Dit doe je door met een vinger aan de binnenkant van de wang te wrijven. Als de vinger droog is, is uitdroging mogelijk de oorzaak.
- Knijp lichtjes in de huid. Als deze niet onmiddellijk terug springt, ligt uitdroging vaak aan de oorzaak.
Lichte tot gemiddelde uitdroging
In het algemeen behandel je uitdroging door het lichaam te hydrateren. Veel drinken is dus de boodschap. Toch is het geen goed idee om de patiënt veel vloeistof ineens te geven. Het gevaar bestaat immers dat men de vloeistof onmiddellijk terug gaat uitbraken. Dit kan zorgen voor nog meer uitdroging. Het is dus aangewezen om de patiënt vaak kleine hoeveelheden te laten drinken. Water, verdund vruchtensap, halfvolle melk en licht gezouten bouillon zijn zeer geschikte dranken.
Enkel water is echter niet altijd voldoende omdat er niet genoeg voedingsstoffen in aanwezig zijn. Deze tekorten kan men opvangen door een aangepaste voeding. Een zakje chips kan soelaas bieden om het verlies aan zout op te vangen, iets zoets kan de verloren gegane suiker vervangen.
Bij iets ernstigere dehydratie is het aangewezen twee theelepels zout in een liter water te doen of een half theelepeltje bakpoeder en 3 theelepels suiker. Er zijn echter ook kant en klare oplossingen voorhanden. ORS, voluit Oral Rehydratation Salts, zijn zakjes poeder die de nodige zouten en mineralen bevatten om die uitdroging tegen gaan. Deze in water oplosbare zakjes zijn verkrijgbaar bij de apotheker.
Zuigelingen en kinderen
Enkel water geven aan zuigelingen en kinderen is geen goed idee. Hun kleine lichaampje heeft minder mineralen dat van een volwassene. Te veel water kan tot verwatering van de mineralen in het lichaam leiden, wat het probleem alleen maar erger maakt. Hen geef je dan ook liever verdund vruchtensap of ORS.
Ernstige uitdroging
Uitdroging kan dodelijk zijn. Het is dus noodzakelijk het ernstig te nemen en te behandelen op de juiste manier. Bij de ergste vorm van dehydratie is een ziekenhuisopname onvermijdelijk. Een arts zal kiezen voor gepaste behandelingswijze. De gekende behandelingen zijn de naso-gastrische buis waarbij een zoutoplossing via de neus wordt ingebracht of het infuus dat de zoutoplossing rechtstreeks in de bloedbaan brengt.