Symptomen van MRSA of ziekenhuisbacterie

De meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), in de volksmond vaak ziekenhuisbacterie genoemd, kost jaarlijks duizenden mensen het leven. Patiënten met een verminderde weerstand of patiënten die net geopereerd zijn lopen een grotere kans om erdoor besmet te raken. Afhankelijk van de plaats van de besmetting, zijn de symptomen zeer uiteenlopend.

Symptomen MRSA

Over het algemeen zijn de eerste symptomen met het blote oog moeilijk herkenbaar. Daarom is het van belang monsters van slijmvliezen te laten onderzoeken door het labo. Wordt MRSA aangetroffen, wordt de patiënt onmiddellijk in quarantaine geplaatst om verdere besmetting te voorkomen. Bezoek is dan enkel toegelaten onder bepaalde strenge voorwaarden.

Op de plaats van besmetting worden er na enige tijd ontstekingen vastgesteld. Ook deze zijn zeer uiteenlopend, het kan gaan over wondjes, steenpuisten, botontstekingen,… Het is ook belangrijk minieme huidaandoeningen in het oog te houden, zoals bijvoorbeeld acne, brandwondjes, sneetjes,… Ontsteken deze (veel) sneller dan normaal en genezen ze moeilijker, dan kan dit wijzen op besmetting met MRSA.

In sommige gevallen verspreidt de bacterie zich via het bloed doorheen andere delen in het lichaam. Op die manier kunnen vitale organen aangetast worden, met meestal ernstige aandoeningen of zelfs de dood tot gevolg.