MRSA of ziekenhuisbacterie

De Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een bacterie die wereldwijd voorkomt en vooral te vinden is op plaatsen waar antibiotica aanwezig zijn. Inderdaad, dat is het steeds het geval in zorginstellingen, vandaar ook de minder formele benaming ‘ziekenhuisbacterie’. Wanneer bij iemand MSRA wordt vastgesteld, wordt meteen overgeschakeld op quarantainemaatregelen om verdere besmetting te voorkomen.

Isolement

Besmette patiënten worden afgezonderd om verdere schade te voorkomen. Alle ruimten en voorwerpen waarmee deze in aanraking kwam, moeten worden ontsmet en schoongemaakt. Bezoekers zijn toegelaten, maar slechts onder strikte voorwaarden. Zo zijn ze verplicht maskers en hoofddeksels te dragen en na hun bezoek handen te ontsmetten.

Gevaarlijk?

Deze boosdoener kost jaarlijks duizenden mensen het leven. Desondanks wil dit niet zeggen dat een goede afloop onmogelijk is. MSRA is namelijk vooral bijzonder gevaarlijk voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Mensen in uitstekende gezondheid komen er dus vaak met slechts enkele ontstekingen van af.

Symptomen ziekenhuisbacterie

De symptomen zijn zeer uiteenlopend, afhankelijk van de plaats op het lichaam waar de bacterie zich genesteld heeft. Op deze plaats worden er ontstekingen vastgesteld. Soms is het mogelijk dat de bacterie zich via het bloed verspreid door heel het lichaam, waardoor allerlei vitale organen aangetast kunnen worden. Deze situatie is bijzonder gevaarlijk en heeft bijna steeds de dood tot gevolg. De symptomen zijn niet steeds zichtbaar en kunnen erg van elkaar verschillen. Wanneer besmetting verdacht wordt, worden er monsters van slijmvliezen naar het labo doorgegeven om uitsluitsels te krijgen.

Lees meer over: bacterie , isolement , mrsa , ziekenhuisbacterie