Behandeling van de ziekenhuisbacterie of MRSA
De Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een bacterie die jaarlijks wereldwijd duizenden mensen het leven kost. Ze bereikt voornamelijk mensen met een verzwakte weerstand. Doordat deze voornamelijk voorkomt op plaatsen waar antibiotica aanwezig zijn, heeft deze boosdoener de bijnaam ‘ziekenhuisbacterie’ gekregen.
Behandeling MRSA
MRSA wordt behandeld door toediening van antibiotica waartegen de bacterie nog niet bestand is. Door het grote besmettingsgevaar, gaat dit gepaard met plaatsing in quarantaine in een privékamer of in een kamer waar enkel patiënten aanwezig zijn die ook besmet zijn. Bezoek is toegelaten, maar slechts onder strikte voorwaarden. Zo moeten bezoekers maskers en hoofddeksels dragen en moeten ze na hun bezoek meteen de handen ontsmetten en het ziekenhuis verlaten. Meestal wordt deze behandeling vervolgd met enkele weken nazorg thuis.
Steeds succesvol?
De kans om levenslang besmet te blijven met MSRA is gelukkig zeer klein. Meestal wordt er gepaste antibiotica gevonden om de bacterie te doden en is de behandeling succesvol.
Eens behandeld, voor altijd genezen?
Spijtig genoeg is het antwoord hierop negatief. Ondanks het succes van de behandeling, kan een mens niet immuun worden voor de ziekenhuisbacterie en is er evenveel kans op een tweede of een derde besmetting dan op de eerste.