Symptomen van een steenpuist

Een steenpuist ontstaat als een rood bultje op een plek waar haren groeien. Dat kan bijvoorbeeld op het hoofd, in de nek, in de oksels of tussen de billen zijn. De steenpuist zorgt voor een pijnlijk, branderig en kloppend gevoel.

De huid rond dat bultje gaat na een paar dagen pijn doen. De steenpuist zal ‘rijpen’, met andere woorden, de etter zal eruit stromen. In het midden van de bult ontstaat een gele puskop. In een iets later stadium ontstaat er een zwart korstje. Dat heet weefselversterf.

Een persoon met de steenpuist kan ook last hebben van koorts en een algemeen ziektegevoel.

Een aantal steenpuisten naast elkaar in hetzelfde gebied heet karbonkel of negenoog. Zo’n enorme steenpuist doet veel pijn en kan ziekte, vermoeidheid en koorts veroorzaken.

Complicaties steenpuist

In sommige gevallen kan er wondroos of erysipelas ontstaan. Dat is een acute ontsteking van de huid en het onderhuidse weefsel, in de meeste gevallen veroorzaakt door de streptokokkenbacterie. De patiënt moet dan zo snel mogelijk behandeld worden met antibiotica. In sommige gevallen kan zelfs bloedvergiftiging ontstaan, waarbij de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen.

Een steenpuist in of om het neusgat uitknijpen kan erg gevaarlijk zijn. Het bloed uit dit gebied wordt via een ader in de schedelholte afgevoerd. Zo kan sinus-cavernosustrombose ontstaan, waarbij de infectie zich via de ader naar de hersenen verspreidt. Een patiënt met een steenpuist op die plaats zal meestal antibiotica krijgen.

Lees meer over: furunkel , huid , steenpuist , steenpuisten