Steenpuist
Een steenpuist of furunkel is een ontstoken onderhuids haarzakje dat eruit ziet als een grote, rode, harde bult. Een steenpuist is gevuld met etter en doet pijn. Een steenpuist kan zo hard zijn als steen, vandaar de naam dus.
Symptomen steenpuist
Een steenpuist begint als een rood bultje, dat na een paar dagen pijn gaat doen en opzwellen. Vervolgens stroomt de etter van de puist naar buiten tot hij uiteindelijk openbarst.
Oorzaak steenpuist
Een steenpuist wordt veroorzaakt door een besmetting met bacteriën (stafylokokken) van een haarzakje of talgklier. Steenpuisten ontstaan dus enkel en alleen op de plaatsen waar zich haarzakjes bevinden. Steenpuisten komen dus nooit voor op de voetzool of de handpalm. Het risico op steenpuisten wordt vergroot door een slechte hygiëne, strakke kledij en hitte. Steenpuisten komen dus vooral voor in de nek, op het gezicht, de borst en de billen.
Behandeling steenpuist
Laat de steenpuist rijp worden. Als hij volledig rijp is, zal hij openbarsten, waarna de pus kan wegvloeien. Als je de puist eerder open knijpt of prikt, wordt de kans op verdere besmetting groter.
Voor de puist volledig doorbreekt, kun je best het gebied rond de steenpuist goed schoonmaken met water en zeep. Het rijp worden van de steenpuist kun je sneller doen verlopen door een warm kompres op het ontstoken gebied te leggen.
Als je steenpuisten in je neus of oor hebt of er verschillende dichtbij elkaar staan kun je best eens langsgaan bij de huisarts. Doe dit ook als de steenpuisten regelmatig terugkeren.
Steenpuist voorkomen
Je kunt steenpuisten voorkomen door een goede lichamelijke hygiëne, door voldoende te eten en te slapen en door broeiplekken te vermijden. Als er toch een steenpuist ontstaan is, is het risico op uitbreiding van de infectie groot.