Behandeling steenpuist

Veel kan je niet doen om een steenpuist te behandelen. Het is een kwestie van wachten tot de steenpuist rijp wordt, openbarst en vanzelf geneest.

Om de steenpuist sneller te laten ‘rijp worden’ en bijgevolg ook sneller te laten genezen, kan je een paar keer per dag warme, vochtige kompressen erover leggen. Dat zou ook pijnstillend moeten werken. Houd het kompres om de paar uur een tiental minuten tegen de steenpuist. Door zoutwater te gebruiken zal je de steenpuist nog sneller doen barsten. Voeg een theelepeltje zout toe aan het water waarin je het kompres doopt.

Na het openbarsten vloeit de pus weg, verdwijnt de pijn en zal de steenpuist genezen. In dit stadium is het wel belangrijk de steenpuist proper te houden. Was de puist en het gebied eromheen twee maal per dag met milde zeep, ontsmet het met povidoonjodium en dek het af met een steriel gaasje.

Was altijd je handen na de behandeling van je steenpuist. Anders kan de steenpuist lekken en wordt het risico op verspreiding naar andere delen van het lichaam groter. Om dezelfde reden mag je de steenpuist niet openknijpen, -drukken of -krabben.

Vroeger werd ter behandeling van steenpuisten trekzalf gebruikt, maar tegenwoordig steeds minder. De zalf is niet erg doeltreffend en laat bovendien vlekken na op de kleding en het beddengoed.

Naar de dokter?

Als je een steenpuist krijgt in je gezicht (oor, neus of lip), je steenpuisten steeds blijven terugkeren of je je erg ziek voelt door de steenpuist, kan je best even contact opnemen met je huisarts. Die kan je dan een antibioticakuur voorschrijven.

Is de steenpuist erg groot, dan kan de dokter erin snijden om de pus te laten wegvloeien. Steeds terugkerende steenpuisten kunnen duiden op een onderliggende kwaal zoals diabetes. Verder onderzoek kan dan nodig zijn.

Lees meer over: furunkel , huid , kompres , pus , steenpuist , steenpuisten