Oorzaken van een steenpuist
Steenpuisten worden veroorzaakt door de stafylokokkenbacterie. Die bacterie is doorgaans ongevaarlijk en leeft op de huid. Bij meer dan een derde van de bevolking leeft de bacterie in de neus. Steenpuisten komen het meest voor bij jonge mannen tussen 15 en 30 jaar oud.
De bacterie dringt de huid binnen via een haarzakje of talgklier. Steenpuisten kunnen dus alleen ontstaan op die plaatsen van het lichaam waar zich haarzakjes en talgklieren bevinden. Oorzaken hiervan kunnen onder meer een ingegroeide haar, een splinter of een verstopte zweetklier zijn.
Nadat de bacterie je huid is binnengedrongen, stuurt je immuunsysteem er witte bloedcellen op af ter bestrijding. Daardoor ontsteekt de huid en vormt zich een steenpuist die gevuld is met etter, oude witte bloedcellen, dode huidcellen en bacteriën.
Het risico op steenpuisten wordt groter bij niet of slecht behandelde inwendige ziekten zoals een nierontsteking of suikerziekte.
Om een steenpuist te voorkomen is het dus erg belangrijk er een goede lichamelijke hygiëne op na te houden en broeihaarden te vermijden door bijvoorbeeld geen strakke kleding te dragen.