Symptomen van een hartaanval
Als men een hartaanval krijgt is een snelle reactie van groot belang. Daarom is het belangrijk dat je een hartinfarct op tijd herkent als hij zich voordoet.
In bijna alle gevallen, als iemand een hartaanval krijgt, klaagt men van een pijnlijke druk in de borst gedurende enkele minuten. Vaak is er ook sprake van een uitstraling van pijn naar de armen, schouders, rug of in enkele uitzonderlijke gevallen ook de tanden of de buik. De ‘periodes’ van pijnscheuten komen steeds sneller terug.
Kortademigheid en zweetuitbarstingen zijn ook veel voorkomende klachten, vaak gepaard met buitenbewustzijn, afhankelijk van de ernst van de aanval.
Verder neemt men ook misselijkheid en braakneigingen waar als symptomen van een hartaanval.
Vrouwen kunnen daarbij ook last hebben van een klamme huid, duizeligheid en onverklaarbare of ongewone vermoeidheid. Over het algemeen kondigt een aanval zich bij vrouwen echter subtieler aan dan bij mannen.
Een hartaanval is over het algemeen niet gerelateerd aan een bepaalde activiteit. Het kan zich ook voordoen in rusttoestand. Soms doet het zich plots voor, zonder enige waarschuwing. In de meeste gevallen is dit niet zo, men ervaart enkele uren, dagen of weken op voorhand waarschuwende signalen of symptomen. Dit begint dan met de pijnscheuten in de borststreek. Deze komen vaker voor bij vermoeidheid en minder bij mensen in rust. Deze pijnen worden veroorzaakt doordat de bloedtoevoer naar het hart tijdelijk verminderd werd.
Wat te doen als je een hartaanval herkent?
In de eerste plaats haal je onmiddellijk medische hulp. Je belt best een dokter of hospitaal. Als dit onmogelijk of moeilijk is vraag je beter iemand om je naar de dichtstbijzijnde dokter of ziekenhuis te brengen. Rij enkel zelf als er geen andere oplossing mogelijk is, want dit is een gevaar voor jezelf en anderen in het verkeer.
Als je al eerder hartklachten had en een arts schreef nitroglycerine voor, neem je dit best meteen in zoals voorgeschreven bij het opkomen van de symptomen.
Als je denkt dat je een hartinfarct herkent en je contacteert een dokter of ziekenhuis vraag je best of ze je aanraden een aspirine te nemen of niet. Dit kan de schade aan het hart beperken doordat het ervoor zorgt dat je bloed minder snel klontert. Maar in combinatie met andere medicatie kunnen er ook andere fenomenen optreden. Het is dus belangrijk het advies van een geneesheer te vragen.
Als je een hartaanval herkent bij een ander, geef je hartmassage en mond-op-mondbeademing in afwachting van medische hulp. Dit zorgt ervoor dat er nog zuurstof naar de rest van het lichaam en de hersenen wordt gebracht.
Verschillende symptomen
Om af te sluiten, is het belangrijk te weten dat niet iedereen alle symptomen en in dezelfde graad heeft. Het is mogelijk dat twee verschillende mensen totaal verschillende symptomen hebben of dat de ene al ergere pijnen te verduren krijgt dan de andere. Niet alle hartaanvallen zijn dus even dramatisch, soms komen ze ook zonder symptomen. Het is dus een kwestie van puzzelen met de mogelijke symptomen. Hoe meer van de symptomen er zich voor doen hoe groter de kans dat er zich een hartaanval voor doet.