Symptomen hartfalen

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart over te weinig kracht beschikt om voldoende bloed naar de rest van het lichaam te pompen. De ziekte kan erg gevaarlijk zijn en zelfs de dood tot gevolg hebben. Er snel bij zijn is dus de boodschap. Maar hoe herkennen we hartfalen concreet?

Vaak voorkomende symptomen van hartfalen

Het symptoom dat zich het vaakst vertoont en ook het gemakkelijkst te onderscheiden is , is zonder twijfel ademhalingsproblemen. De ernst hiervan varieert naargelang van het stadium waarin het hartfalen zich bevindt. In een eerdere fase zullen de ademhalingsproblemen nog gering zijn en enkel optreden bij zwaardere inspanningen, maar in latere fasen zal de patiënt al moeilijker kunnen ademen bij eenvoudige alledaagse activiteiten.

Vaak gaan de ademhalingsmoeilijkheden samen met een prikkelhoest, dat kan evolueren in het ophoesten van rozig slijm. Ook vermoeidheid en concentratieproblemen gaan vaak gepaard met de aandoening. Dit heeft bovendien vaak te maken met een ander symptoom van hartfalen, namelijk slecht slapen. Misselijkheid en minder trek in eten horen vaak ook tot de klachten van een patiënt hartfalen.

Andere symptomen van hartfalen

Naast bovengenoemde symptomen zijn er ook minder opvallende indicatoren van hartfalen. Deze zijn minder goed te onderscheiden dan andere symptomen voor hartfalen, maar zijn daarom niet minder belangrijk. Het vertonen van koude handen en voeten is er een van. Veel patiënten zullen ’s nachts veel vaker naar het toilet moeten dan voorheen, terwijl ze overdag weer minder moeten plassen. Dit is het gevolg van het bloedtekort van de nieren, hetgeen op zijn beurt uiteraard door het hartfalen veroorzaakt wordt. Gezwollen voeten, enkels en benen en een opgezwollen gevoel worden ook vaak vernoemd door de patiënten.

Overige bevindingen

Hartfalen kan ondergebracht worden in vier stadia. De symptomen die gepaard gaan met de stadia verschillen dus in gevaarlijkheid en behandelbaarheid. Ook zijn de symptomen sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak van het hartfalen. De meest voorkomende oorzaken zijn chronische en acute hartaandoeningen.

Zoals bij zo vele aandoeningen is het niet nodig om meteen te panikeren indien jij of een naaste een van deze symptomen vertoont. Enkel wanneer verschillende van deze tekenen samen optreden, kan er sprake zijn van hartfalen. Wanneer je echter pijn in de borst begint te krijgen of merkt dat je hartslag onregelmatig is of versnelt, is het een goed idee om meteen je arts te raadplegen.

Lees meer over: hart , hartfalen