Behandeling hartfalen

De conditie waarin het hart verkeert wanneer het moeilijkheden ondervindt bij het pompen van voldoende bloed naar de rest van het lichaam wordt hartfalen genoemd. Er zijn verschillende oorzaken van de aandoening, en hiervan is het soort behandeling sterk afhankelijk. Zo kan de ziekte getemperd worden door allerlei geneesmiddelen, operaties en andere medische procedures, maar de belangrijkste verzorging van de patiënt is het veranderen van zijn levensstijl.

Aanpassen van de levensstijl

Een groot deel van de behandeling gebeurt thuis bij de patiënt zelf. Hij staat met andere woorden zelf in voor een aanzienlijk gedeelte van zijn verzorging. De patiënt zal moeten stoppen met roken, meer moeten sporten en in het algemeen een beter dieet moeten volgen. Dit houdt onder andere in: zo weinig mogelijk alcohol, geen drugs, minder zout, minder vet, meer groenten, fruit en volkorengranen.

Het is ook heel belangrijk om de juiste hoeveelheid en soorten drank te consumeren. Voldoende rusten is noodzakelijk, zeker in combinatie met lichamelijke activiteit, hetgeen de arts zal aanraden om fit genoeg te blijven. Wanneer de patiënt zwaarlijvig is, is het cruciaal dat hij afslankt want zelfs enkele kilootjes kunnen een groot verschil uitmaken.

Geneesmiddelen

Vaak echter is het aanpassen van de levensstijl niet voldoende en moet een arts geraadpleegd worden voor het bepalen van de gepaste medische interventie. De medicijnen die de patiënt zal moeten innemen om het hartfalen te bestrijden hangen sterk af van het type van de aandoening. Zo kan de arts onder andere bètablokkers voorschrijven om de hartsslag te doen vertragen en de bloeddruk te verlagen. Diuretica kunnen een grote hulp zijn bij het verminderen van vochtopeenhopingen in de longen. Digoxine wordt vaak aangeraden om het hart sterker te maken en het beter te doen pompen.

Overige maatregelen

De arts kan bovendien voorstellen om een zuurstofbehandeling te ondergaan om de ademhalingsmoeilijkheden te verhelpen. Een biventriculaire pacemaker kan nodig blijken voor die patiënten bij wie de linkerhartkamer niet meer synchroon samentrekt. Wanneer de aandoening sterk verergert en de standaardbehandeling geen vruchten afwerpt, is een harttransplantatie soms noodzakelijk. De positieve invloed van openhartoperaties en angioplastiek (vernauwde slagaders verwijden) wordt nog steeds onderzocht. Hiernaast kan de patiënt die sterk achteruitgegaan is palliatieve zorg in overweging nemen. Op die manier kan de levenskwaliteit verbeterd worden en kunnen de patiënt en zijn naasten leren omgaan met de aandoening.