Hartfalen

Hartfalen is een aandoening die het best omschreven kan worden als de situatie waarin het hart niet meer kan voorzien in het pompen van voldoende bloed dat nodig is voor het lichaam. De term ‘falen’ wijst dus vooral op de pompwerking van het hart. De aandoening komt vaak voor, is kostbaar en potentieel dodelijk.

Definitie en indeling hartfalen

Hartfalen houdt in dat het hart sterk uitgezet is. Daardoor is het voor het hart problematisch om zich te vullen met voldoende bloed. Een ander probleem kan zijn dat het hart niet over afdoende kracht beschikt om bloed naar de rest van het lichaam te kunnen pompen. Als een gevolg hiervan kunnen verschillende organen zoals de hersenen en de nieren met een ernstig zuurstoftekort te kampen krijgen.

In totaal zijn er 4 fasen van hartfalen. Fase I en II behoren tot de categorie licht hartfalen en fase III en IV houden matig tot ernstig hartfalen in. Patiënten van de eerste categorie ondervinden vaak enkel last tijdens een zwaardere inspanning en zijn zich daarom vaak niet eens bewust van hun aandoening. Fase III- en IV-patiënten daarentegen kunnen ademhalingsproblemen vertonen bij lichte inspanningen zoals trappen oplopen. Soms ervaren ze zelfs al moeilijkheden bij nog minder intensieve gedragingen zoals opstaan vanuit een liggende positie.

Oorzaken hartfalen

Verscheidene risicofactoren kunnen het hartfalen aanzienlijk bevorderen. Diabetes, zwaarlijvigheid, roken, een te hoge bloeddruk, een vergroot hart en systeemziekten vormen hier enkele van. Het is evenwel niet zo dat een persoon met een van de voorgenoemde factoren automatisch hartfalen ontwikkelt maar het wordt aangeraden om in dit geval een oogje in het zeil te houden.

Behandeling harfalen

De zeer courante aandoening hartfalen komt zowel bij kinderen als volwassenen voor, maar de frequentie ligt hoger bij volwassenen. Er is nog geen remedie voor hartfalen, maar doorgaans is de ziekte behandelbaar.

Aangezien verschillende factoren aan de oorsprong van de aandoening kunnen liggen, is het van belang dat de eigenlijke oorzaak doelmatig aangepakt wordt. Dit kan gepaard gaan met het innemen van geneesmiddelen.

Zelf kan de patiënt zijn levensstijl aanpassen om de pompfunctie van het hart en zijn eigen comfort te verbeteren. Minder alcohol consumeren, stoppen met roken en het in het algemeen rustiger aan doen zijn de beste manieren om dit te verwezenlijken. Tot op vandaag worden nieuwe behandelingen voor hartfalen onderzocht.

Lees meer over: bloed , harfalen , hart