Symptomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap
In het begin van de EUG kunnen klachten nog ontbreken. Klachten treden meestal op tussen de 5de en de 12de week van een zwangerschap.
Na verloop van tijd kan de vrouw pijn onderin de buik voelen. De pijn kan overal in de onderbuik voorkomen, maar treedt vaak aan een kant van het bekken op. De buikpijn kan plots optreden en erg zwaar zijn, maar ook mild zijn en herhaaldelijk terugkeren. Vaak gaat de buikpijn gepaard met misselijkheid en braken.
De vrouw kan ook last krijgen van vaginale bloedingen. Veel vrouwen denken in de eerste plaats dat ze hun maandstonden hebben. Het bloeden kan zwaar of licht zijn, voortdurend aanhouden of met kleine pauzes terugkeren. Het bloed is donkerbruin van kleur.
Veel vrouwen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben pijn in de schouder of nek, vooral wanneer ze neerliggen. Dit is een uitgestraalde pijn, ten gevolge van interne bloedingen, die de zenuwen die naar je schouder en nek lopen irriteren.
Een gescheurde eileider is een nog gevaarlijkere situatie. De vrouw ervaart dat als een hevige buikpijn. Het kan gepaard gaan met de symptomen van een shock: braken, misselijkheid, snelle pols, flauwvallen en transpireren.
Andere symptomen zijn onder meer gevoelige borsten, duizeligheid of een gevoel van zwakte.
Sommige vrouwen ervaren geen symptomen. Bij hen wordt de buitenbaarmoederlijke zwangerschap vaak pas na de eerste drie maanden vastgesteld.