Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft de foetus zich buiten de baarmoeder genesteld, meestal in een van de eileiders. Het is een gevaarlijke situatie, want de gebieden rond de baarmoeder zijn niet gemaakt om een embryo in te laten groeien. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap staat ook bekend onder de wetenschappelijke term extra-uteriene graviditeit (EUG).
Oorzaken buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een van de belangrijkste oorzaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een beschadiging van de eileiders. Dat kan bijvoorbeeld komen door een ontsteking aan de eileider, een eerdere EUG of een operatie aan de eileider.
Symptomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Klachten die bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap komen kijken, treden meestal pas op na minstens vijf weken.
- Pijn in de onderbuik
- Misselijkheid en braken
- Vaginale bloedingen
- Uitgestraalde pijn in nek en schouders
Een gevaarlijke complicatie is het scheuren van de eileider. Symptomen daarvan zijn braken, misselijkheid, snelle pols, flauwvallen en transpireren. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk medische hulp zoekt.
Behandeling buitenbaarmoederlijke zwangerschap
De EUG kan op twee manieren behandeld worden. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een operatieve verwijdering van de vrucht. Dit kan gebeuren via een kijkoperatie of een bikinisnede. In bepaalde gevallen zal ook de eileider verwijderd worden.
Als de waarde van het HCG-hormoon laag is, is soms behandeling door middel van injecties met het celdodend middel methotrexaat. Daarbij is geen gevaar voor de vruchtbaarheid of voor volgende zwangerschappen.
Voorkomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is niet te voorkomen.
Toekomstige zwangerschappen
Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kun je nog steeds zwanger worden. Ongeveer 1 op de 10 patiënten kan niet langer zwanger worden.