Stress voorkomen

Stress die je niet oploopt, hoef je niet door te maken en dus ook niet te verlichten. Probeer dus zoveel mogelijk om de situaties die je herkent als stresserend te vermijden. Dit zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar als je er goed op let, kan je je al een hoop zorgen besparen. Dit artikel zal je in het kort uitleggen hoe je hiervoor kan zorgen.

Creëer een gezonde levensstijl

De manier waarop je dagelijks door het leven gaat, zegt veel over de hoeveelheid stress die je te verwerken krijgt. Het is nuttig dat je eens even stilstaat bij je levensstijl en je de vraag stelt hoe je meer balans kan vinden. Onderschat zeker niet het nut van ontspanning en je privéleven niet, naast je werk. Zorg er ook voor dat je voldoende slaapt, want als je goed uitrust kan je alles beter aan. Je kan eventueel ook een doel in je leven zoeken waar je naar kan streven.

Zorg er ook voor dat je zo gezond mogelijk probeert te leven, de uitdrukking “een gezonde geest in een gezond lichaam” is zeker geen onzin. Sporten is een goede manier om stress te vermijden. Eventuele frustraties kan je namelijk afreageren in het beoefenen van een sport.

Zorg voor een goede werk-privé balans

Stress kan voortkomen uit een gebrek aan tijd. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd reserveert voor ontspanning en hobby’s. Natuurlijk moet er ook gewerkt worden, maar ook hierin kan je proberen je tijd beter in te delen, zodat je minder met stress te maken krijgt. Geef aan bepaalde zaken prioriteit en ga pas verder wanneer je ermee klaar bent. Om de 5 minuten opstaan uit je bureaustoel helpt niet enkel lichamelijke klachten te vermijden, maar zorgt ook voor een verfrissing van de geest.

Zoek steun

Steun zoeken en vinden van je familie en vrienden kan je ook helpen om stress te vermijden. Zo zal je bij hen te rade kunnen gaan voor advies en vertrouwen in jezelf. Op die manier kan je de stress die je ervaart beter relativeren. Steun hoef je niet per se bij familie of vrienden te zoeken, maar dat kan ook bij collega’s of zelfhulpgroepen.

Door al de bovenstaande tips in acht te nemen, kan je zelf al een deel van je stress aanzienlijk verminderen. Het is echter heel moeilijk om op eigen houtje alle stress achter je te laten.

Lees meer over: levensstijl , ontspanning , steun , stress , vrienden