Stress
Stress, iedereen heeft het al eens ondervonden. Meer nog, uit onderzoek blijkt dat stress een van de meest voorkomende gezondheidsklachten is. Vooral het werk blijkt de meest uitlokkende factor voor stress. Veel mensen staan er echter niet bij stil dat chronische stress schadelijk is voor ons lichaam. Naast een onontbeerlijke stresspreventie, is het belangrijk dat de stressklachten tijdig opgespoord en behandeld worden.
Wat is stress?
Er bestaan verschillende definities om het woord stress te verklaren. Het komt echter altijd op hetzelfde neer; stress is de discrepantie tussen de draaglast en de draagkracht. Onder draaglast verstaan we de eisen die gesteld worden aan een persoon. Draagkracht is het vermogen om deze last te dragen. Kortom; wanneer er veel eisen van je gesteld worden, maar je aan deze eisen niet kunt voldoen en bijgevolg niet langer meester bent over de situatie, spreken we van stress.
Positieve - negatieve stress
Toch is stress niet altijd negatief. Integendeel, we hebben namelijk een kleine portie stress nodig om efficiënt te kunnen leven en werken. De stress die we ervaren bij een examen, presentatie, sollicitatie,… zorgt ervoor dat we op scherp staan en goede prestaties kunnen leveren.
Wanneer stress echter nefaste gevolgen heeft voor lichaam en geest, spreken we van negatieve stress. Zweten, verminderde eetlust, concentratiestoornissen en slaapstoornissen zijn enkele symptomen die negatieve stress teweeg kunnen brengen.
Behandeling
De beste behandeling is uiteraard stress vermijden. Simpel gezegd houdt dit in dat je komaf moet maken met de factor die de stress uitlokt. Bezorgt je werk je veel kopzorgen, probeer dan op kwalitatief of kwantitatief vlak de nodige aanpassingen te maken zodat de draaglast verminderd wordt.
Natuurlijk is het niet mogelijk om elke stressfactor weg te nemen. In dat geval is behandeling op secundair vlak aangeraden. Zorg voor een goede uitlaatklep, zoals sporten, waardoor je komaf maakt met de stressgevoelens en met een fris hoofd er weer tegen kan.
Als dit niet voldoende is, kunnen ontspanningsoefeningen (yoga, meditatie, pilates,…) soelaas bieden.
Probeer zeker tijdig de stress aan te pakken, want onbehandeld kan stress leiden tot een hoge bloeddruk, angstgevoelens en zelfs tot een depressie. In dat geval is externe begeleiding zoals psychotherapie aangewezen.