Stalen ramen en deuren

Hoewel staal niets dan voordelen biedt, wordt staal slecht zelden gebruikt bij de vervaardiging van ramen en deuren. Gezien zijn sterkte, maar ook gezien zijn dure kostprijs, zijn stalen ramen bijna enkel te vinden in gebouwen waar veiligheid voorop staat zoals banken en openbare gebouwen die extra beschermd moeten worden tegen vandalisme.

De voordelen:

  • Staal biedt een sterke mechanische weerstand, zelfs bij bogen. Het is wel drie keer sterker dan aluminium. Hierdoor zijn heel grote constructies mogelijk, maar ook hele fijne profielen die toch sterk zijn. 
  • Een ander voordeel van deze sterke mechanische weerstand is de veiligheid die staal biedt. Staal is bestand tegen harde slagen, inbraken en brand. Staal maakt het immers mogelijk om grote glazen wanden te plaatsen die voldoen aan de brandnormen. 
  • Staal kan gelast worden. Dit levert allerhande voordelen op. Zo kan staal in de meest onmogelijke vormen worden opgeleverd, kunnen de verschillende onderdelen makkelijk aan elkaar worden gelast zonder hierbij aan stevigheid te moeten inboeten en kan al het staal gerecycleerd worden.
  • Staal biedt daarnaast vele kleurenopties. Staal kan immers bedekt worden met een poederlakverf in alle RAL-kleuren. Deze verf hecht beter dan op aluminium, wat staal een nog betere duurzaamheid en makkelijker onderhoudsgemak verschaft. Recent is er zelfs een weersbestendige patine op de markt waarmee stalen ramen kunnen worden afgewerkt. Deze afwerking biedt een betere weerstand tegen de verschillende weersomstandigheden en verandert naargelang het weer verandert. 
  • Staal isoleert zeer goed. Zijn warmtegeleidingscapaciteit ligt vier keer lager dan deze van aluminium. De akoestische isolatie scoort dan weer drie keer beter dan aluminium en zes tot acht keer beter dan hout en PVC. 
  • Staal is tenslotte zeer duurzaam. Het is bestand tegen rotting, barsten en heeft een thermische uitzettingscoëfficiënt die het dichtst ligt bij deze van metselwerk. Zo zet staal twee maal minder uit dan aluminium en zelfs zeven maal minder dan PVC.

Soorten profielen

Er zijn twee soorten profielen waartussen je in eerste instantie een keuze moet maken. De profielen met of zonder thermische onderbreking.

De profielen zonder thermische onderbreking zijn zeer fijn. Deze kunnen in principe met dubbel glas worden uitgerust, maar om het lichte gewicht te behouden verkiezen vele installateurs enkel glas.

Om aan de bouwvoorschriften te voldoen zijn er ook profielen met thermische onderbreking verkrijgbaar. Deze ramen bieden een uitstekende kwaliteit van thermische isolatie en zijn zelfs brandwerend. 

Is er nog enige reden om niet voor staal te kiezen?

Jammer genoeg is staal zeer duur, zeker indien je voor geïsoleerde profielen kiest. Daarnaast is staal zeer zwaar en zijn er slechts weinig aannemers die met staal willen werken.  

Lees meer over: aluminium , deur , deuren , profielen , pvc , raam , ramen , staal , stalen