Houten ramen en deuren
Hout wordt reeds eeuwenlang gebruikt voor de vervaardiging van ramen en deuren en is nog steeds een blijver ondanks de vele alternatieven. De prijs, mogelijkheden en het warme en natuurlijke karakter speelt ongetwijfeld een grote rol in deze keuze.
Welke houtsoorten zijn geschikt?
Er bestaan vele houtsoorten, maar deze zijn niet allemaal even geschikt voor het vervaardigen van ramen en deuren. Doordat duurzaamheid zeer belangrijk is genieten harde, stevige houtsoorten de voorkeur. Deze hardheid wordt aangeduid aan de hand van categorieën gaande van I tot V, waarbij I staat voor het sterkste hout. Categorieën II en III zijn eveneens geschikt voor buitenschrijnwerk, maar vragen om een periodieke behandeling. Categorieën IV en V zijn niet geschikt.
Vaak gebruikte houtsoorten volgens categorie:
I Afzelia
Afzelia is redelijk duur, maar wel zeer duurzaam. Het is ongevoelig voor schimmels en ander ongedierte en krimpt of zet minder snel uit dan het vaker gebruikte Meranti.
II Merbau
Merbau is eveneens zeer duurzaam, maar kan soms wel nog ‘bloeden’. Dit wil zeggen dat er uitlogingsvlekken kunnen verschijnen na een regenbui. Deze vlekken kan je makkelijk verwijderen met een beetje water.
II tot III Eik en Sipo
Eik is redelijk licht van kleur, wat een reden kan zijn om voor eik kiezen. Toch wordt eik maar heel weinig gebruikt omdat het een dure houtsoort is veel onderhoud vraagt. Om de 2 à 5 jaar moeten de eiken ramen en deuren behandeld worden om barsten en zwarte strepen te voorkomen.
Sipo wordt dan wel weer iets vaker gebruikt hoewel het ook duurder is dan meranti. Uiterlijk is er echter weinig verschil te bemerken.
II tot IV Meranti
Meranti is de populairste houtsoort gezien zijn lage kostprijs. Er zijn echter verscheidene soorten meranti, waarvan niet elke soort even geschikt is.
III Douglas en Lork
Douglas is een inlandse houtsoort die even duurzaam is als meranti, maar zelfs nog goedkoper is. Het is warm, lichtoranje van kleur en heeft een mooie nerfstructuur. Wel kunnen de harsen gaan ‘uitzweten’ na de plaatsing.
De lork tenslotte is eveneens een inlandse houtsoort die vergelijkbaar is met Douglas. Jammer genoeg is deze houtsoort moeilijk te vinden.
Wat zijn nu de voordelen van hout?
- Hout is een natuurlijk product dat een natuurlijk uitzicht heeft en een warme uitstraling.
- Het geeft een goede thermische isolatie.
- Je kan vele kanten op met hout. Er zijn vele vormen mogelijk en het kan steeds opnieuw geverfd worden.
- Hout heeft een lange levensduur. Krassen kunnen makkelijk weggewerkt worden.
- Daarnaast is hout relatief goedkoop en recycleerbaar.
Toch heeft hout ook enkele nadelen:
- Hout vraagt om veel onderhoud, wat niet altijd even vriendelijk is voor het milieu.
- Hout is een natuurproduct en dus onderhevig aan weersinvloeden, verrotting en aantasting door insecten.
De nerfstructuur verschilt bij elke boom, hout is dus enkel geschikt voor de liefhebbers.