Soorten ramen

Hout

Traditioneel wordt het schrijnwerk gemaakt van hout. Dit komt doordat het een natuurlijk product is en bovendien minder duur is qua kostprijs dan andere materialen. Bovendien geeft houten schrijnwerk een warme indruk. Hout heeft wel een aangepaste behandeling nodig, maar indien dit regelmatig gebeurt kan het houten schrijnwerk jarenlang meegaan. Zowel op thermisch als op akoestisch vlak scoort hout zeer goed tegenover andere materialen

Pvc

Pvc is zeer populair. Dit komt doordat de prijs een stuk lager ligt dan de andere materialen, en pvc zelfs goedkoper is dan hout. Pvc is zeer onderhoudsvriendelijk. De kleur van het pvc schrijnwerk kan je zelf kiezen. Dit is een groot pluspunt, want zo kan je ervoor zorgen dat het schrijnwerk goed past bij de rest van je interieur. De kleur van pvc is bestendigd tegen krassen.

Aluminium

Aluminium is de stof bij uitstek voor moderne architectuur. Dit komt doordat er grote overspanningen met aluminium gemaakt kunnen worden. Aluminium is gekend om zijn duurzaamheid. Door een isolerende kern is het materiaal bovendien zeer thermisch. Uit welke stof die isolatie bestaat, kan je zelf kiezen naargelang je stijl. Bovendien wordt aluminium schrijnwerk veel dunner gemaakt dan houten of pvc schrijnwerk, waardoor het oppervlakte minder warmte verliest.

Staal

Het voordeel van staal is tweevoudig. Enerzijds is het een stuk sterker dan aluminium, wat de duurzaamheid nog doet verbeteren. Anderzijds is staal ook op thermisch vlak interessant. Staal bevat een thermische onderbreking die de isolatie verbeterd. Staal past vooral goed bij opvallende huizen met grote ramen.

Kurk- en houtcompositie

Schrijnwerk in kurk en hout bestaat uit verschillende lagen, met afwisselend een laagje hout en een laagje kurk. Dit materiaal is interessant voor mensen die een goede isolatie wensen. Kurk en hout kan je bovendien ook voor ander schrijnwerk in het huis gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je ervoor kan zorgen dat je ramen bij de rest van je interieur passen.

Polyurethaan

Polyurethaan is een soort van isolerende schuim. Het wordt rond een aluminiumprofiel geplaatst, en afgewerkt met een laklaag. Dit soort schrijnwerk is zeer duur en daardoor minder populair dan andere materialen. Toch werkt deze stof ook zeer isolerend.