Dubbele beglazing
Het gebruik van dubbele beglazing heeft de laatste jaren een opmars gekend. Niet enkel omdat het veel beter isoleert, maar ook omdat het simpelweg verplicht is bij de bouw van nieuwe woningen.
Wat is dubbel glas?
Dubbel glas bestaat uit twee of meerdere glasplaten die naast elkaar staan en luchtdicht met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaat er een geïsoleerde ruimte tussen de twee glasplaten. Dit isoleert niet enkel beter tegen de koude (jaarlijks kan je immers 30 tot 50% besparen op je energiegebruik t.o.v. enkele beglazing!), het zorgt ook voor een akoestische isolatie.
De werking van dubbel glas
Bij enkel glas zal er snel condensatie optreden bij grote temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur. In dat geval geeft het glas warmte af naar buiten waardoor de warme lucht binnen in het huis afkoelt. Hierdoor ontstaan er waterdruppels aan het glas. De lucht tussen de glasplaten bij dubbel glas houdt dankzij zijn hoge warmteweerstand dit proces tegen. Wel moet erop worden gelet dat de lucht tussen deze glasplaten zo droog mogelijk is. Indien dit niet zo is zou er condens kunnen optreden tussen deze glasplaten. Dit is te herkennen aan een troebele schijn of in sommige gevallen zelfs aan water in de onderkant van de ruit.
Soorten dubbel glas
Er zijn verschillende soorten dubbele beglazing op de markt. De verschillen tussen de verscheidene vormen uiten zich in afsluiting en prijs.
gewone dubbele beglazing
Dit is de klassieke dubbele beglazing waarbij twee glasplaten van elkaar worden gescheiden door middel van een metalen kader waarop een afsluitkit werd aangebracht, om zo een perfect afgesloten ruimte te creëren die gevuld wordt met droge lucht. Dit is de meest eenvoudige en tevens goedkoopste vorm van dubbel glas met een gemiddelde prijs van 60 euro per m².
gewoon HR-glas
HR-glas of hoogrendementsglas is een reactie op de evolutie die de dubbele beglazing doormaakt. Lood verdween uit het productieproces, nieuwe afdichtingsstoffen werden ontworpen, de twee glasplaten werden vervangen door drie en een laagje metaal werd aangebracht in de tussenruimte. Vooral dit laagje metaal heeft een dankbare functie. Het is voldoende dun om geen licht tegen te houden, maar wel voldoende dik om langgolvige stralingswarmte tegen te houden.
Deze beglazing biedt de mogelijkheid zonwerend, geluidsisolerend en brandwerend te zijn, waardoor het volledig beantwoordt aan alle veiligheids- en milieuvereisten. Het kostenplaatje hieraan verbonden bedraagt zo’n 72 euro per m².
HR-glas met thermisch gas
Deze dubbele beglazing is gelijk aan het gewone HR-glas, met als enige verschilpunt dat de lucht tussen de glasplaten vervangen werd door een zwaarder metaalgas dat nog beter isoleert. Het bijbehorende prijskaartje bedraagt ongeveer 76 euro per m².