Soorten beglazingen
Bij het kiezen van het juiste raam voor je huis, moet je drie keuzes maken:
- Wil je dubbel of driedubbel glas?
- Wil je folie langs de binnenkant van de glazen, of heb je liever geen folie?
- Wil je de ruimte tussen de glazen opvullen met gas, of liever niet?
De combinatie van deze drie beslissingen zorgt ervoor dat de kwaliteit van je glas verbetert of verslechtert. Sommige combinaties zorgen ervoor dat het glas uiterst milieuvriendelijk werkt, waardoor de warmte binnenblijft en de ruimte dus goed geïsoleerd blijft. Andere keuzes zijn minder aangewezen. Enkel glas wordt doorgaans niet meer geplaatst, doordat het de warmte snel vrijgeeft.
Niet enkel de isolatie kan verbeterd worden aan de hand van het glas. Bovendien kan je geluid beter binnenhouden als je kiest voor driedubbel glas. De folie langs de binnenkant van de glazen kan ervoor zorgen dat de zon geweerd wordt. Informeer jezelf dus zeer goed bij de keuze van nieuwe ramen.
Het lijstwerk
Bij het kiezen van de glazen is het van belang te weten welke ramen geplaatst kunnen worden in het lijstwerk dat je hebt. Niet elk glas kan immers geplaatst worden in normale lijstwerken. Vaak moet dus niet enkel het glas, maar ook het lijstwerk vervangen worden. Informeer je dus goed welke glazen je kunt kiezen, zodat je niet voor verassingen komt te staan. De lijstwerken vervangen kost immers beduidend meer dan enkel nieuw glas plaatsen, en de werken zijn ook veel groter.
Afhankelijk van het lijstwerk verandert ook de isolatiewaarde. De volgende waarden geven de isolatiewaarde van elk soort glas aan:
- Enkelvoudige beglazing: 6.0 W/m²k
- Dubbele beglazing (met lucht tussen de glazen): 3.3 tot 2.7 W/m²k
- Dubbele beglazing (met argon tussen de glazen): 3.0 tot 2.6 W/m²k
- Dubbele beglazing met folie langs de binnenkant: .2,9 tot 1.1 W/m²k
- Driedubbele beglazing (met lucht tussen de glazen): 2.3 tot 1.9 W/m²k
- Driedubbele beglazing (met argon tussen de glazen): 2.1 tot 1.8 W/m²k
- Driedubbele beglazing met folie langs de binnenkant: 2.0 tot 0.5 W/m²k