PVC-ramen en deuren

Polyvinylchloride, simpelweg PVC, wordt steeds meer gebruikt en heeft reeds een groot aandeel van hout en aluminium in de profielenmarkt weten in te nemen. Het is dan ook een goedkoop alternatief op de traditionele gebruikte materialen.

Soorten PVC

PVC is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. PVC met coating en PVC met een foliebekleving. Deze laatste biedt de meeste mogelijkheden. Zo kunnen er bv. houtstructuren worden geïmiteerd of speciale kleuren worden aangebracht op het raamprofiel. Er bestaan zelfs uitbekledingsprofielen in verschillende kleuren om de deuren en ramen aan de binnenkant mee af te werken en deze af te stellen op het gekozen raamprofiel.

Maar de vele kleurmogelijkheden zijn lang niet het enige voordeel dat PVC biedt:

 • PVC aangekocht in de standaardmaten is het goedkoopste raamprofiel op de markt vergeleken met aluminium en houten profielen van dezelfde kwaliteit. 
 • Het is zeer duurzaam, bestand tegen rotting en corrosie en gaat zo vele jaren mee. 
 • PVC is makkelijk te onderhouden. Reinigen met een vochtige spons is voldoende. Eventueel kan je hier een niet-schurend huishoudmiddel bij gebruiken. Ga in elk geval nooit te werk zonder water, dit om krassen te voorkomen. 
 • PVC biedt een goede isolatie. Hierbij zijn vooral de ‘kamers’ of de holle ruimtes die je ziet indien je het profiel zou doorzagen van belang. Hoe meer kamers hoe beter. Profielen met slechts één kamer zijn af te raden. 
 • Door de fabrieksmatige productie kan je als klant bepaalde garanties krijgen die onder andere een goede isolatie verzekeren. 

De nadelen echter verbonden aan PVC zijn: 

 • Het kunstmatig uiterlijk. Al is men er de laatste jaren in geslaagd dit opmerkelijk te verbeteren. 
 • De kleur is moeilijk te veranderen na de plaatsing.
 • Op esthetisch vlak moet PVC, ondanks de vele kleurenmogelijkheden, flink inboeten. Zo is het door de foliebekleding zeer moeilijk om gebogen vormen te creëren en zijn de profielen meestal breed. 
 • Het grootste nadeel is misschien wel de grote uitzettingscoëfficiënt van PVC. Dit wil zeggen dat PVC meer onderhevig is aan temperatuurschommelingen waardoor de ramen in de zomer wel eens moeilijk zouden kunnen open gaan.
 • Toch blijkt het voor dieven wél zeer makkelijk om deuren en ramen van PVC open te breken. Dit probleem is gelukkig grondig aangepakt, waardoor PVC inmiddels opmerkelijk beter scoort op vlak van inbraakwerendheid vergeleken met vroeger. 
 • Ten slotte is PVC redelijk instabiel (het moet versterkt worden met staal) en is het niet zo duurzaam als de andere materialen.

Wanneer voor PVC kiezen?

Indien je geen specifieke vereisten hebt qua vormgeving en je voldoening neemt met standaardvormen en –maten, dan is PVC iets voor jou. Indien je echter speciale vormen of grote raamconstructies wenst, ga je beter op zoek naar een ander, geschikter materiaal.