Soorten diarree
Acute diarree
Acute diarree is meestal het gevolg van een infectie, meestal door een besmetting met virussen. De buikloop kan gepaard gaan met symptomen als buikkrampen, kolieken, misselijkheid en braken (buikgriep) . Dit soort diarree kan behandeld worden met medicijnen, meestal Loperamide (Imodium®). Kinderen en zuigelingen zijn erg gevoelig voor dehydratie. Bij hen kan je best een behandeling met ORS (Oral Rehydration Solution) opstarten. Dit is een samenstelling met zouten en suikers.
Chronische diarree
Als buikloop langer dan twee weken duurt, dan noemen we het chronische diarree. Je hebt dan meer en dunnere ontlasting dan gewoonlijk. Symptomen die ermee gepaard gaan zijn een gebrek aan eetlust, vermoeidheid en gewichtsverlies. Chronische diarree is vaak een teken van een onderliggende ziekte, zoals de ziekte van Crohn of een andere darmziekte.
Reizigersdiarree of turista
Reizigersdiarree treedt op na een infectie van de maag en darmen ten gevolge van een onhygiënische omgang met voedsel. Het risico op reizigersdiarree is het grootste in ontwikkelingslanden in Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. De oorzaak die het meest voorkomt is de bacterie E.Coli. Over het algemeen geldt dat je vooral met voedsel van straatverkopers moet oppassen.
Turista gaat vaak gepaard met symptomen als misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel, weinig controle over de darmen, een algemeen gevoel van ziekte, krampen en een verlies van eetlust. Reizigersdiarree duurt doorgaans zo’n 3 tot 7 dagen.