Diarree

Diarree of buikloop is een verstoring van het normale ontlastingspatroon, waardoor je stoelgang slap of waterachtig wordt en je je vaker moet ontlasten dan gewoonlijk. Diarree komt vaak voor en is meestal niet gevaarlijk. Diarree duurt gemiddeld twee tot drie dagen, maar kan ook het gevolg zijn van een onderliggende aandoening.

Symptomen diarree

Diarree of buikloop is in de meeste gevallen zelf een symptoom. Welke andere symptomen ermee gepaard gaan, hangt af van de oorzaak ervan. Symptomen die vaak samen met diarree voorkomen zijn:

  • Braken
  • Koorts
  • Stuipen
  • Sufheid
  • Uitdroging (droge slijmvliezen, ingevallen fontanellen, diepliggende ogen en weinig urine)

Oorzaken diarree

De oorzaken van diarree kunnen heel uiteenlopend zijn. Acute diarree kan een gevolg zijn van een infectie (bijvoorbeeld buikgriep) , maar ook van stress en angst. Sommige mensen reageren dan weer slecht op bepaalde voedselwaren (te vet o f te gekruid voedsel, alcohol). Chronische diarree is vaak een gevolg van een onderliggende aandoening (spastische darm, darmontsteking, enz.). Reizigersdiarree of turista ontstaat meestal na het consumeren van voedsel of drank die met een bacterie besmet is.

Behandeling diarree

Acute diarree of buikloop gaat vanzelf over en duurt hoogstens een paar dagen.  Als je diarree hebt, verlies je veel vocht. Zorg er dus zeker voor dat je voldoende drinkt. Het is ook belangrijk dat je er een goede hygiëne op nahoudt. Was na elk toiletbezoek je handen. Je hoeft geen dieet te volgen, het is juist goed om normaal en gezond te eten, zodat je lichaam voldoende energie krijgt.

Soorten diarree

Acute diarree

Acute diarree is meestal het gevolg van een infectie. Je hebt een waterige ontlasting, moet veelvuldig naar het toilet, krijgt last van buikkramp en winderigheid en je voelt je slap. Deze klachten verdwijnen na een paar dagen vanzelf.

Chronische diarree

Als diarree langer dan twee weken duurt, spreken we van chronische diarree. Je hebt dan meer en dunnere ontlasting dan normaal het geval is. Verder kan je een gebrek aan eetlust, vermoeidheid en gewichtsverlies ervaren. Chronische diarree is vaak een teken van een onderliggende ziekte.

Reizigersdiarree of turista

Reizigersdiarree krijg je op reis of net na je reis, meestal in ontwikkelingsgebieden. Het is een gevolg van het eten of drinken van voedsel of drank dat besmet is met bacteriën.