Sonoma-dieet
Het Sonoma-dieet werd vernoemd naar de Amerikaanse streek Sonoma in Californië. De mensen die in deze wijnstreek wonen zijn een stuk gezonder en slanker dan de gemiddelde Amerikaan.
Het dieet werd ontwikkeld door de Amerikaanse diëtiste Connie Guttersen. Zij zag overeenkomsten tussen de eetstijl van de bewoners van Sonoma en de eetstijl van de mensen die in het Middelandse Zeegebied, die ook gezonder zijn. Volgens het dieet moet je om af te vallen het juiste eten in de juiste hoeveelheden eten.
Om de porties onder controle te houden, wordt er gewerkt met kleinere borden. Die lijken sneller vol te liggen, waardoor je zelf ook de indruk krijgt dat je meer eet.
Het Sonoma-dieet vertoont veel gelijkenissen met het mediterrane eetpatroon, met één belangrijk verschil: in het Sonomadieet wordt enkel gewerkt met volkorenproducten.
Drie fasen van het Sonoma-dieet
Het Sonomadieet bestaat uit drie fasen of ‘waves’.
Fase 1
De eerste fase van het dieet duurt tien dagen. In deze fase moet je minder grote hoeveelheden suiker en geraffineerde producten leren consumeren. Je moet dus je eigen gewoontes veranderen. In deze fase zul je veel afvallen op een korte tijd.
Fase 2
De tweede fase is de langste fase van het dieet. Deze ‘wave’ duurt tot je je streefgewicht bereikt hebt. Je zult geleidelijk aan vermageren, de nadruk van het dieet ligt op het genieten van de maaltijd en niet te snel eten.
Fase 3
Als je je streefgewicht eenmaal bereikt hebt, kun je overstappen op de derde fase. Het accent ligt hierin op het behouden van je gewicht. Het is de bedoeling dat je deze fase je hele leven volhoudt.
Kleinere porties
Als je het Sonoma-dieet volgt is het in de eerste plaats de bedoeling dat je kleinere porties eet. Daarom maakt het dieet gebruik van kleinere borden, zodat het toch lijkt alsof je een erg vol bord hebt.
Wat eten en wat niet?
Wat je zeker achterwege moet laten is voedsel met verzadigde vetten, suikers en zetmeel. De belangrijkste ingrediënten van je maaltijden zullen bestaan uit groenten en granen. Er zijn 10 ‘power foods’, die erg belangrijk zijn in het dieet: amandelen, paprika, bosbessen, broccoli, olijfolie (extra vierge), aardbeien, druiven, spinazie, volkorengranen en tomaten.