Sinusitis

Sinusitis of bijholteontsteking is een ontsteking van de sinussen. Dat zijn holtes in het voorhoofd die als raak hebben het hoofd wat minder zwaar te maken. Sinusitis gaat vaak gepaard met een zware, stekende hoofdpijn. Sinusitis kan acuut of chronisch zijn.

Symptomen sinusitis

  • Hoofdpijn (in de slaap, achter de ogen), deze verergert bij het voorover buigen.
  • Geelgroen snot
  • Neusverstopping
  • Verslechterd reukvermogen

Chronische sinusitis kan leiden tot keelontstekingen, bronchitis of  zelfs astma.

Oorzaken sinusitis

In de meeste gevallen is sinusitis een gevolg van een verkoudheid of een infectie op de luchtwegen. Door het opzwellen van het slijmvlies geraakt de verbinding tussen de bijholten en de neus-keelholte verstopt, waardoor er een infectie in het stilstaande slijmvlies ontstaat. Zo’n infectie kan een virale of een bacteriële oorsprong hebben. Een aantal andere oorzaken van verstoppingen zijn schimmelinfecties, neuspoliepen, blokkades, enz.

Chronische sinusitis is vaak het gevolg van veelvuldige aanvallen van acute sinusitis of een acute aanval van sinusitis die nooit volledig genezen is. Ook allergieën, astma of andere aandoeningen van de luchtwegen kunnen aan de basis liggen.

Behandeling

Sinusitis zal in eerste instantie behandeld worden met neusspray- of druppels om het ademhalen te vergemakkelijken. De patiënt kan ook stomen boven heet water. Nasale corticosteroïden kunnen ontstekingen voorkomen en behandelen. Gewone pijnstillers kunnen de pijn verlichten. Antibiotica kunnen ingezet worden in het geval van een bacteriële sinusitis die niet vanzelf overgaat. In heel zeldzame gevallen kan een neusoperatie nodig zijn.

Voorkomen

Behandel neusverstopping zo snel mogelijk om zo te voorkomen dat zich een bacteriële infectie ontwikkelt in je hersenen. Vermijd contact met mensen die een verkoudheid of een andere infectie hebben. Vermijd sigarettenrook en de dingen waar je allergisch voor bent. Bevochtig de lucht voldoende.