Behandeling sinusitis

In eerste instantie is de behandeling erop gericht de symptomen die bij sinusitis komen kijken te verlichten. Als de sinusitis na 7 tot 10 dagen nog niet gebeterd is, kan de arts antibiotica voorschrijven.

Neusspray of -druppels

Neusspray of -druppels (fysiologische zoutoplossing): neusspray of –druppels kun je verschillende keren per dag in je neus spuiten om de doorgang in je neus vrij te maken en zo het ademhalen te vergemakkelijken.

Stomen

Stomen boven heet water, eventueel met een oplossing (bijvoorbeeld menthol) erin kan helpen om de luchtwegen vrij te maken.

Nasale corticosteroïden

Nasale corticosteroïden in de vorm van een neusspray, zoals mometason (Nasonex®), fluticason (Flixonase®) kunnen ontstekingen voorkomen en behandelen.

Pijnstillers

Gewone pijnstillers als aspirine, paracetamol of ibuprofen kunnen de pijn verlichten. Specifiek aangewezen bij neusverstopping met hoofdpijn is Sinutab®.

Antibiotica

Antibiotica zullen niet helpen als het gaat om een virale of schimmelinfectie. Ook chronische sinusitis heeft vaak een andere oorzaak dan bacteriën. Antibiotica zullen dus niet helpen. Als je arts een bacteriële infectie vaststelt of vermoedt, kan hij wel antibiotica voorschrijven.

Neusoperatie

In heel zeldzame gevallen zal de arts een neusoperatie nodig achten. Dat kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn voor de behandeling van schimmels, om het neusbeen recht te zetten, om poliepen of een kankergezwel te verwijderen. Zo probeert men de ventilatie van de neus te stimuleren, zodat de sinussen terug hun oorspronkelijke functie kunnen uitoefenen.