Risicofactoren voor een verkoudheid

Verkoudheidsvirussen liggen altijd wel ergens op de loer. Toch zijn er een aantal factoren die het risico op het oplopen van een verkoudheid vergroten.

Leeftijd

Kinderen en peuters zullen sneller een verkoudheid krijgen omdat zij nog geen weerstand opgebouwd hebben tegen de verschillende verantwoordelijke virussen. Maar een niet volgroeid immuunsysteem is niet het enige dat kinderen kwetsbaar maakt. Kinderen brengen veel tijd door met andere kinderen, bijvoorbeeld op school. Ze vergeten vaak hun handen te wassen of doen het niet goed genoeg.

Immuniteit

Als je ouder wordt, ontwikkel je immuniteit voor veel van de virussen die verkoudheden veroorzaken. Je zult minder snel verkouden worden dan toen je nog een kind was. Natuurlijk kan je nog altijd een verkoudheid krijgen wanneer je blootgesteld wordt aan virussen, als je een allergie hebt die je luchtwegen verzwakt of als je immuunsysteem verzwakt is. Al deze factoren laten je risico op een verkoudheid toenemen.

Tijd van het jaar

Zowel volwassenen als kinderen zijn in de herfst en winter meer vatbaar voor verkoudheden. Dat komt doordat kinderen dan op school zitten en mensen over het algemeen meer tijd binnen doorbrengen. Mensen zitten dichtbij elkaar, de lucht binnen is droog en er is een slechte ventilatie, waardoor virussen zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Op plaatsen die geen winterseizoen kennen, zullen verkoudheden bijvoorbeeld meer voorkomen in het regenseizoen.

Blootstelling aan rook en luchtvervuiling

Het risico op luchtwegaandoeningen wordt groter bij de blootstelling aan sigarettenrook. Ook toxische stoffen, uitlaatgassen en andere luchtvervuilers vergroten de kans op verkoudheden. Kinderen van wie de ouders roken, zullen dus sneller een verkoudheid ontwikkelen.