Gewapend beton is beton waarin ander materiaal verwerkt is, zoals stalen staven of vezels van staal of kunststof. Gewapend beton is sterker dan gewoon beton en vangt naast drukkrachten ook trekkrachten op, waardoor het uitermate geschikt is voor een toepassing in funderingen. Laat je steeds informeren door een deskundige bij de keuze voor de juiste soort betonwapening voor je funderingen.
Staalwapening
Gewapend beton maakt men vaak van beton en staal, in staven of netten. Dit is de oorspronkelijke samenstelling van gewapend beton die nog steeds op grote schaal gebruikt wordt, naast de recenter ontwikkelde vezelwapening.
Als je gebruik maakt van gewapend beton met staal, moet je twee belangrijke aandachtspunten in gedachten houden:
Laat een architect of ingenieur bepalen hoe men de wapening moet uitvoeren. Een goed uitgevoerde wapening is cruciaal voor de kwaliteit van je beton.
Let op de minimale en maximale betondekking. De buitenste laag van de stalen constructie moet zeker bedekt worden door 3 à 4 centimeter beton. Dit bevordert de hechting van het beton aan het staal en voorkomt roest. Het staal mag zich ook niet te ver in het beton terugtrekken, want in dat geval zou het beton onvoldoende weerstand bieden tegen trekkrachten.
Vezelwapening
Bij vezelwapening mengt men beton met vezels in kunststof of staal. Deze methode van wapening verloopt sneller omdat de vezels pas bij het storten van het beton toegevoegd moeten worden. Bij wapening met een stalen constructie moet het gewapend beton al geprepareerd zijn voor gebruik. Bovendien is beton met vezelwapening sterker dan beton met staalwapening. Als je beton met vezelwapening gebruikt, let er dan goed op dat je met materiaal van goede kwaliteit werkt. Laat een architect of ingenieur de gewenste samenstelling van het beton bepalen en wees kritisch bij de aankoop. Er zijn namelijk onbetrouwbare bedrijven actief op de markt die beton leveren met een slechte verhouding tussen prijs en kwaliteit. Informeer daarom steeds naar kwaliteitsgaranties, technische nota’s en berekeningsnota’s.
Staal of kunststof?
De keuze tussen vezels in staal of in kunststof is niet gemakkelijk. Op het gebied van prijs en kwaliteit zijn er geen noemenswaardige verschillen tussen beide materialen. Zowel staal als kunststof hebben specifieke voordelen.
Stalen vezels zijn op zich iets sterker dan vezels in kunststof en kunnen dan ook grotere krachten opvangen. Let wel: dit betekent niet dat kunststofvezels onvoldoende sterk zouden zijn.
Kunststofvezels nemen minder water op en maken het beton minder gevoelig voor krimpscheuren, die ontstaan wanneer het verse beton te snel opdroogt. Bovendien is het gevaar voor ontsierende roestvlekjes niet aan de orde bij het gebruik van kunststofvezels.