Problemen in je zwembad

Hoewel een zwembad de ideale afkoeling biedt tijdens de warme zomermaanden kunnen er verschillende problemen optreden. De meeste problemen zijn het gevolg van een slecht onderhoud van het water. Je moet dus voldoende tijd en energie steken in je zwembad wil je er optimaal van genieten. Aangezien problemen met het water dikwijls niet zichtbaar zijn, moet het water één keer per week worden getest. Indien de test een negatief resultaat oplevert, dien je chemicaliën toe te voegen. Dit verhoogt de veiligheid en helderheid. 

De meest voorkomende zwembad problemen zijn:

1. Algen

Dit geldt als de meest voorkomende klacht aangezien, in tegenstelling tot slecht water, algen duidelijk zichtbaar zijn. Hoewel het er vies uitziet, veroorzaken algen geen ziektes. Maar wanneer er algen aanwezig zijn in het zwembad wordt de chloor snel opgebruikt aangezien het de uitbreiding van de algen probeert te verminderen. Deze chloorvermindering tast dan weer de zuiverheid van het water  aan. Als de algen onbehandeld blijven, wordt het water troebel en groen met als resultaat slechte geuren en een vieze smaak. Zwarte algen kunnen zelfs de muren en vloer van het zwembad beschadigen. 

Om algen te voorkomen, moet je er voor zorgen dat er voldoende chloor in het zwembadwater zit. Maar behoed je voor te veel chloor want dat zorgt voor irritaties van de neus, ogen en huid. Als je toch te maken krijgt met algen, dien je je zwembad een kuur te geven met chloor of algicide. 

2. Waterproblemen

Het is onmogelijk om te vermijden dat bacteriën en virussen in het water terecht komen. Om de besmetting toch wat in te tomen is het afgeraden om te zwemmen als je ziek bent. Anders wordt het water van je zwembad makkelijk besmet. Dergelijke infecties zijn met de jaren toegenomen omdat er steeds meer bacteriën de kop op steken die immuun zijn voor chloor. Daarom dat sommige zwembadeigenaars te veel chloor in hun water doen wat dan weer andere negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Regelmatige watertests zijn dus noodzakelijk om ziektes te vermijden!

3. Brandende ogen

Brandende ogen worden veroorzaakt wanneer er een slecht evenwicht is tussen de chemicaliën in het water. Als je dit aanpast, verdwijnt het probleem. Maar zelfs in de juiste hoeveelheid kan chloor irritaties veroorzaken. 

4. Chloorgeur

Wanneer je chloor ruikt is dit vreemd genoeg een teken dat er niet genoeg chloor in het water zit. Om dit op te lossen geef je je zwembad best een kuur van chloor. 

5. Troebel water

Troebel water schrikt vele zwemmers af, zorg er dus voor dat het water er altijd proper en helder uitziet. Het probleem wordt opnieuw veroorzaakt door een slecht evenwicht tussen de chemicaliën in het water. Door dit te corrigeren zal het water terug helder worden. 

6. Vlekken

Vlekken zorgen niet voor ziektes maar het vermindert de aantrekkelijkheid van het zwembad. Het probleem kan echter weer makkelijk worden voorkomen door het water regelmatig te testen en te corrigeren als dit nodig is. Eens de vlekken er zijn raadpleeg je best een professionele zwembad schoonmaker.