Premenstrueel syndroom (PMS)

Het premenstrueel syndroom is een medische aandoening die vrouwen vlak voor ze gaan menstrueren veel last kan bezorgen. Bij het syndroom komen heel wat emotionele en lichamelijke symptomen kijken, die van vrouw tot vrouw kunnen verschillen.  Die symptomen minderen eens de volgende menstruatiecyclus begonnen is.

Symptomen premenstrueel syndroom

Tot de mogelijke symptomen behoren onder meer eetbuien, stemmingswisselingen, dwangmatig gedrag, hoofdpijn, misselijkheid, pijnlijke borsten, huilbuien, agressief gedrag, vermoeidheid, angst, stemmingswisselingen en een hoop andere klachten. In totaal zijn er meer dan 100 symptomen bekend.

De meeste vrouwen lijden in meer of mindere mate aan premenstrueel syndroom. Bij sommigen zijn de symptomen erg licht, bij anderen zo zwaar dat ze amper kunnen functioneren.

Oorzaken

De exacte oorzaken van PMS zijn nog niet gekend, maar waarschijnlijk zijn de meeste vrouwen vatbaar voor de hormonale veranderingen die plaatsvinden in het tweede deel van de menstruatiecyclus. Tijdens de menstruatiecyclus maakt het vrouwelijk lichaam oestrogeen en progesteron aan. Waarschijnlijk leiden die hormonen tot veranderingen in de neurotransmitters, chemische stoffen in de hersenen die informatie uitwisselen tussen twee zenuwcellen.

Behandeling

Omdat men nog niet helemaal zeker is over de precieze oorzaken van PMS, bestaat er ook nog geen sluitende behandeling voor. De behandeling hangt voor een groot deel af van de aard en de ernst van de symptomen. Er zijn verschillende medicijnen die ervoor zorgen dat er minder hormoonwisselingen optreden doordat ze de eisprong onderdrukken. Zo bijvoorbeeld anticonceptiepillen en progesteronpillen. Selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s) zijn antidepressiva die kunnen ingezet worden bij vrouwen met zware emotionele verschijnselen ten gevolge van PMS. Voor lichamelijke symptomen kan je altijd een pijnstiller als aspirine, paracetamol of ibuprofen nemen.

Voorkomen

Volledig voorkomen kan je PMS natuurlijk niet, maar bepaalde veranderingen in je levensstijl kunnen de symptomen ervan wel verminderen.  Veel beweging, een goede nachtrust en een gezond dieet zonder te veel suiker, zout en cafeïne kunnen de PMS-klachten draaglijker maken.