Krampen bij menstruatie of maandstonden (dysmenorroe)
Meer dan 50% van de vrouwen heeft wel eens last van krampen tijdens de menstruatie. Deze krampen duren doorgaans 1 tot 2 dagen. De wetenschappelijke term hiervoor is dysmenorroe.
Symptomen
Vrouwen met dysmenorroe hebben last van krampen in de buik of onderrug. Die krampen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Bij sommige vrouwen duren de krampen slechts kort, anderen ervaren een aanhoudende en zeurende pijn.
De pijn kan net voor of gelijktijdig met de maandstonden beginnen. De krampen gaan soms gepaard met klachten als braken, misselijkheid, diarree, verstopping of hoofdpijn.
Oorzaken
We kunnen twee soorten dysmenorroe onderscheiden: primaire en secundaire. Primaire dysmenorroe is de term die men gebruikt als er geen duidelijke oorzaak is voor de krampen. Meestal zijn de klachten het gevolg van spiersamentrekkingen in de baarmoeder. Secundaire dysmennorroe is een symptoom van een andere aandoening. Een aantal oorzaken van secundaire dysmenorroe zijn:
- Endometriose: aandoening waarbij baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt.
- Adenomyose: aandoening waarbij baarmoederslijmvlies zich in de spierwand van de baarmoeder bevindt.
- Goedaardige gezwellen: cysten in de eierstokken, poliepen in de baarmoeder of baarmoederhals, vleesbomen (gezwel in de baarmoederwand).
- Infecties: bijvoorbeeld ten gevolge van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).
- Enz.
Behandeling
Om de pijn te verlichten kan je een beroep doen op lichte pijnstillers die zonder voorschrift te verkrijgen zijn, bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen of aspirine. Andere hulpmiddeltjes die je kunnen helpen om de pijn enigszins te verlichten en de spieren te ontspannen zijn: een warm bad nemen, een warme kruik op je buik leggen, enz. De behandeling van secundaire dysmenorroe is afhankelijk van de achterliggende oorzaak.