Menorragie
Als een vrouw tijdens de menstruatie meer bloed verliest dan normaal , wordt dat menorragie of hypermenorroe genoemd. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen zou er last van hebben.
Symptomen menorragie
We kunnen twee vormen menorragie onderscheiden. De periode waarin de vrouw bloed verliest kan langer dan 7 dagen duren, maar ze kan ook in korte tijd veel mee bloed verliezen. Normaal gezien verliest een vrouw tijdens haar ongesteldheid 40 ml. bloed, maar als ze aan menorragie lijdt, kan dat 80 ml. worden. In het menstruatiebloed kunnen ook dikke klonters zitten. Het bloedverlies kan gepaard gaan van vermoeidheid, kortademigheid en ijzertekort.
Oorzaken
Menorragie kan heel wat uiteenlopende oorzaken hebben:
- Verstoring van het hormonaal evenwicht (bijvoorbeeld bij vrouwen net voor de menopauze of bij meisjes in de puberteit)
- Vleesbomen (goedaardige gezwellen in de spierwand van de baarmoeder)
- Cysten op de eierstokken
- Slechte functionering van de eierstokken
- Gebruik van het spiraaltje
- Miskraam
- Verandering van anticonceptiepil
- Kanker
- Lever- of nierziekte
- Lupus
- Schildklier
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- …
Behandeling
De behandeling van menorragie is voor een groot deel afhankelijk van de oorzaken, de mate waarin het voorkomt en de algemene gezondheid van de patiënt. Om de symptomen te verlichten kan je pijnstillers nemen. Als je een ijzertekort hebt, neem dan ijzersupplementen voor je bloedarmoede krijgt. Hormoontherapie (met het hormoon progesteron) kan het hormonale evenwicht helpen herstellen.
Bij de zware gevallen gaat men vaak over tot een chirurgische ingreep. Dat kan een dilatatie en curettage zijn, waarbij de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies wordt geschrapt. Nadeel van deze behandeling is de amenorroe kan terugkomen en er bijkomende behandelingen nodig zijn. Andere mogelijke ingrepen zijn een verwijdering van het baarmoederslijmvlies of zelfs een hysterectomie, een verwijdering van de hele baarmoeder.