Eerste menstruatie of menarche

Menarche is de medische term voor de eerste ongesteldheid van een meisje. Vanaf dat moment is het meisje vruchtbaar.

Tijdstip eerste menstruatie

De eerste maandstonden komt meestal voor na een periode waarin het schaamhaar groeit, de borsten zich ontwikkelen en het meisje erg snel groeit (groeispurt). De menarche komt meestal voor tussen de leeftijd van 11 en 14 jaar, maar kan plaatsvinden vanaf 9 jaar tot 15 jaar. Als het meisje na haar 16de nog steeds niet gemenstrueerd heeft, is er sprake van primaire amenorroe. De oorzaken hiervan kunnen een late ontwikkeling zijn, maar ook een psychische aandoening of een aandoening van de geslachtsorganen.

Verloop eerste maandstonden

De eerste menstruatiecycli zijn meestal licht en onvoorspelbaar. De eerste twee jaren kan de menstruale cyclus 21 dagen duren, maar ook 45 dagen. Twee op de drie meisjes hebben na twee jaar een normaal menstruatieverloop.

Tips voor het meisje

Een volwassen vrouw kan je uitleg geven over het gebruik van tampons en maandverband. Vanaf nu zal je altijd iets bij moeten hebben.

Als je krampen hebt, neem dan een pijnstiller als ibuprofen of paracetamol. Als je nog geen 20 bent kan je best geen aspirine nemen, want dat verhoogt het risico op het syndroom van Reye, een ernstig ziekte die schade aan de hersenen en de lever kan veroorzaken.