Menstruatieklachten

Voor geen enkele vrouw is de menstruatieperiode aangenaam, maar helemaal erg wordt het als je ook nog eens last hebt van menstruatieklachten. Menstruatieklachten zijn doorgaans onschuldig, maar veroorzaken veel ongemak en leed. Een paar klachten die vaak voorkomen zijn:

Dysmenorroe

Tijdens de menstruatie treden pijn en krampen op. 40 tot 70% van de vrouwen heeft in meer of mindere mate last van dysmenorroe. De pijn is waarschijnlijk toe te schrijven aan de bewegingen van de baarmoeder en hormonen die door het lichaam circuleren. Symptomen hiervan zijn rugpijn, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, diarree, pijnlijke borsten, duizeligheid en braken. Dysmenorroe kan ook een teken zijn van een onderliggende aandoening, zoals endometriose en vleesbomen. Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder voorkomt en veel pijn veroorzaakt. Een vleesboom is een goedaardig gezwel in de spierwand van de baarmoeder.

Amenorroe

Als de menstruatie volledig uitblijft, noemen we dat amenorroe. Als de vrouw nog nooit haar maandstonden gehad heeft, dan is er sprake van primaire amenorroe. Als de menstruatie zes maanden uitblijft bij iemand die al eens eerder heeft gemenstrueerd, is er sprake van secundaire amenorroe. 20 tot 30% van de vrouwen krijgt tijdens haar vruchtbare levensperiode te kampen met amenorroe. De oorzaak hiervan is meestal hormonaal. Als de vrouw na een tijd gestopt is met de pil of andere anticonceptie, is de kans op secundaire amenorroe groter. Verder kunnen ook overmatige lichaamsbeweging, ondergewicht, ondervoeding (bijvoorbeeld bij anorexia) en stress amenorroe veroorzaken.

Oligomenorree

Oligomenorree is de wetenschappelijke benaming voor onregelmatige maandstonden. De menstruatie komt in dit geval maar om de zes weken tot een halfjaar voor. Een oorzaak die vaak voorkomt is polycysteus-ovariumsyndroom of PCOS. Dat is een erfelijke hormonale ziekte waarbij de eierstokken vol cysten zitten. Daardoor kunnen de eicellen niet of alleen zeer onregelmatig groeien en vindt er geen of zeer onregelmatig een eisprong plaats.

PMS (premenstrueel syndroom)

Veel vrouwen hebben net voor hun ongesteldheid begint last van lichamelijke ongemakjes en wisselende stemmingen. Tientallen symptomen worden met PMS geassocieerd, maar enkele van de belangrijkste zijn geïrriteerdheid, slechte stemming, een opgezwollen gevoel in de buik en pijnlijke borsten. Hormonale anticonceptie kan de symptomen van PMS helpen verlichten.

Menorragie

Hevig bloeden tijdens de menstruatie wordt menorragie genoemd. 40 ml. Bloedverlies tijdens de maandstonden is normaal, maar vrouwen met menorragie verliezen 80 ml. De oorzaak is in de meeste gevallen moeilijk te achterhalen. In sommige gevallen is de oorzaak te vinden in een onderliggende aandoening als endometriose of een vleesboom. Vrouwen met menorragie moeten zich goed laten onderzoeken. Soms is er namelijk sprake van baarmoeder- of baarmoederhalskanker. Het bloeden kan, mits er geen sprake is van een onderliggende ziekte, beperkt worden met niet-hormonale pillen en orale anticonceptie.