Plaatsing maagballon
Een maagballon is letterlijk een ballon die ingebracht wordt in je maag. De ballon is gemaakt van duurzame silicone en bijgevolg erg glad. Daardoor kan de ballon inwendig geen beschadigingen veroorzaken.
Om een maagballon te plaatsen is er geen operatie nodig. De ingreep neemt ongeveer een halfuur in beslag en gebeurt via de mond en de slokdarm. De patiënt krijgt een lichte verdoving toegediend.
Als de patiënt onder die lichte narcose is, zal de arts eerst een onderzoek uitvoeren met een flexibele kijkbuis. Het maagslijmvlies wordt zo gecontroleerd op afwijkingen. Daarna wordt de ballon ingebracht. Nadat de ballon is ingebracht, wordt hij gevuld met een steriele zoutoplossing.
De ballon drijft dan in de maag en zorgt ervoor dat de patiënt snel een vol gevoel heeft. Het voedseltransport van de slokdarm naar de maag wordt op die manier ook vertraagd.
De patiënt moet doorgaans maar een dag in het ziekenhuis blijven. Uit voorzorg moet je wel drie dagen rust voorzien na het aanbrengen van de ballon.