Na de plaatsing van de maagballon
Veel patiënten zijn de eerste dagen na de plaatsing van een maagballon misselijk en moeten braken. Deze klachten beginnen al enkele uren na de plaatsing van de maagballon. Dat komt doordat het lichaam de maagballon als een vreemd voorwerp ziet. Na twee of drie dagen beteren deze klachten.
Er bestaat ook een risico op gastro-oesofagale reflux (zure oprispingen). Aangepaste medicijnen kunnen deze bijwerkingen voor een groot stuk verhelpen.
De eerste week kunnen behandelde patiënten ook pijn in hun schouders voelen. De maagballon ligt immers tegen het middenrif aan.
Na de plaatsing van de maagballon zul je opeens veel minder kunnen eten. De eerste dagen houd je het dus best bij vloeibaar en gemixt voedsel. Daarna volg je best een suikerarm dieet van ongeveer 1000 à 1200 calorieën, dat je kunt aanvullen met voedingssupplementen. Regelmatig sporten is ook aan te raden. In het begin zul je zelfs merken dar d porties van het door de dokter voorgeschreven dieet te groot zijn. Je eet dan best iets minder om geleidelijk aan meer te gaan eten.
Tips na het plaatsen van een maagballon:
- Eet traag
- Snijd je voedsel in kleine stukjes en kauw het fijn
- Eet je avondmaaltijd vrij vroeg
- Wacht minstens twee uur tussen de maaltijd en het slapengaan
- Vermijd calorierijke vloeibare voeding
- Vermijd eten tussen de maaltijden
- Vermijd koolzuurhoudende dranken
- Drink voldoende water tussen de maaltijden
- Vermijd de inname van aspirine of anti-inflammatoire middelen