Opnieuw zwanger worden na een miskraam
De volgende keer is meestal succesvol
Talloze oorzaken kunnen aan de basis liggen van een miskraam, maar de meest voorkomende is nog steeds een chromosoomafwijking. Hierbij kan het embryo zich niet verder ontwikkelen, waardoor het wordt afgestoten. In dit geval loopt een volgende zwangerschap voor de meeste vrouwen wel goed af, want genetische afwijkingen zijn niet erfelijk. Het is dus belangrijk de moed niet te laten zakken en gewoon opnieuw te proberen, liefst met een interval van minimum 3 maanden. Dan pas zal de baarmoeder zich volledig hersteld hebben.
Hoe voorkomen?
Als je een miskraam achter de rug hebt en opnieuw zwanger wil worden, leef je best zo gezond mogelijk. Gezond en gevarieerd eten, weinig alcohol drinken, niet roken, geen medicijnen nemen zonder overleg… Veel artsen zullen ook aanraden om dagelijks een tablet foliumzuur in te nemen. Dit vermindert de kans dat het kind geboren wordt met een open rug.
Herhaalde miskramen
De kans op een miskraam na een aantal miskramen is groter dan de kans op een miskraam na een eerste. In dat geval is er meestal sprake van een achterliggende ziekte of afwijking. Onderzoek wordt echter pas gedaan na 2 of 3 miskramen, omdat er dan pas kans is dat een chromosoomafwijking niet de (enige) oorzaak is. Het onderzoek bestaat over het algemeen uit een bloedanalyse en een onderzoek van de baarmoeder en de eierstokken. Slechts in 15% van de gevallen wordt ook effectief de juiste oorzaak gevonden.