Een miskraam herkennen
Het bijna steeds voorkomend eerste symptoom van een miskraam is vaginaal bloedverlies. Het is echter belangrijk te vermelden dat ongeveer de helft van de zwangere vrouwen dit meemaken. Bloedingen hebben dus niet noodzakelijk een miskraam tot gevolg. Evenmin veroorzaken ze aangeboren afwijkingen of andere complicaties. Wanneer ze echter gepaard gaan met hevige krampen in de onderbuik, dreigt er wel gevaar. Die pijn is een gevolg van de samentrekkende baarmoederspier die de vrucht er wil uitpersen.
Bijkomende symptomen voor en na de miskraam
- De hevige krampen kunnen ook voelbaar zijn in de onderrug.
- De typische zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en pijnlijke borsten nemen bij een dreigend miskraam af.
Maar ook achteraf kunnen er bepaalde klachten optreden:
Het kan gebeuren dat er in de baarmoeder restjes achterblijven die niet geboren werden. Dit geeft aanleiding tot ontstekingen, wat zich vertaalt in vrij hoge koorts. De bloedingen stoppen meestal ook niet meteen. Wanneer je hierdoor sterretjes gaat zien of de neiging hebt om flauw te vallen, contacteer je best de behandelende arts.
Wat te doen?
Het is natuurlijk belangrijk zo snel mogelijk de arts te contacteren. Het kan ook nuttig zijn bij verlies van een stukje weefsel, dat te bewaren. Hiermee is de kans op het vinden van een verklaring voor de miskraam veel groter. Het is ook aangewezen zo veel mogelijk plat te blijven liggen en geen seks te hebben.