Operationeel verwijderen van de amandelen

Amandelen of tonsillen zijn klieren achteraan in de keel die helpen bij het verslaan van infecties. Wanneer de amandelen herhaaldelijk geïnfecteerd raken in plaats van ontstekingen te voorkomen of wanneer ze veel groter zijn dan gemiddeld kan een operatie hulp bieden. Tijdens een tonsillectomie worden de ontstoken amandelen verwijderd. De ingreep wordt vaak gecombineerd met het verwijderen van klieren aan de neusholte, een adenoidectomie.

De meeste patiënten die de operatie ondergaan zijn kinderen. Maar ook volwassen kunnen opteren voor een tonsillectomie wanneer ze bijvoorbeeld last hebben van ademhalingsproblemen zoals slaapapneu, een slaapstoornis waarbij de patiënt soms stopt met ademen tijdens het slapen.

Hoe kinderen voorbereiden op tonsillectomie?

Een tonsillectomie is een ingrijpende gebeurtenis voor een kind. Een goede voorbereiding kan al een groot deel van de spanning wegnemen. Hoe ouder uw kind is, hoe meer je over de ingreep kan vertellen. Leg vooral uit wat er precies gaat gebeuren en leg de nadruk op het feit dat de opname in het ziekenhuis slechts tijdelijk is. Het kan een hele geruststelling zijn voor je zoon of dochter wanneer je hem/haar begeleidt tot aan de operatiezaal en wanneer je aanwezig bent tijdens het ontwaken.

Goed begonnen, is half gewonnen.

Om de spanning die een operatie met zich meebrengt te minimaliseren helpt het om goed geïnformeerd te zijn over het verloop van de ingreep.

Het verwijderen van de amandelen gebeurt onder volledige verdoving. De anesthesist zorgt ervoor dat de patiënt slaapt gedurende de hele ingreep die gemiddeld minder dan een uur duurt. Aangezien de mondholte vrij moet zijn om de tonsillen makkelijk te kunnen verwijderen verdooft de anesthesist via de neusholte.

De chirurg plaatst vervolgens een instrument tussen de tanden zodat de mond openblijft. Om de amandelen te verwijderen kan de chirurg gebruik maken van een scalpel, een laser of een verhit instrument. Indien gewenst kan men met dezelfde techniek eventueel ook een adenoïdectomie (het verwijderen van de neusamandel) uitvoeren tijdens dezelfde ingreep. Het bloeden wordt meestal gestopt door cauterisatie waarbij de wonde wordt dichtgeschroeid.

Nadat de ingreep voltooid is dient de anesthesist een medicijn toe dat ervoor zorgt dat je sneller ontwaakt. Vanaf dat je wakker genoeg bent om weer zelfstandig te ademen wordt de nasale tube weggehaald en kan je bekomen van de operatie. Als zowel de ingreep als het ontwaken zonder complicaties zijn verlopen kan de patiënt vrijwel onmiddellijk naar huis gaan.