Amandelontsteking
Amandelen zorgen ervoor dat bacteriën en virussen worden tegengehouden en onschadelijk gemaakt om zo ontstekingen van de keel en bovenste luchtwegen te vermijden. Wanneer er te veel ziektekiemen in één keer het lichaam binnendringen worden de amandelen overbelast en kunnen ze zelf ontsteken. De amandelen of tonsils zwellen dan op en krijgen een rode kleur, vaak verschijnen er ook witte vlekjes. Dit noemen we amandelontsteking of tonsillitis.
Symptomen amandelontsteking
Wanneer je last hebt van vermoeidheid, slechte nachtrust, moeilijkheden met ademen en slikken of regelmatig een oorontsteking hebt is de kans groot dat je keel-, tong- of neusamandelen ontstoken zijn. Naast moeilijkheden met slikken veroorzaakt een amandelontsteking ook vaak gezwollen klieren en koorts.
Behandeling amandelontsteking
Tonsillitis kan veroorzaakt worden door een virusinfectie of door een bacteriële infectie. De gepaste behandeling hangt af van het type ontsteking die je meestal niet met het blote oog kan waarnemen. Een dokter kan de oorzaak wel bepalen door middel van een snelle streptokokkentest.
Een antibioticum werkt enkel bij een bacteriële infectie. Is de ontsteking veroorzaakt door een virusinfectie zal je lichaam waarschijnlijk zelf tegen de ziekte vechten.
Kinderen zijn vaker het slachtoffer van tonsillitis, wanneer de ziekte meer dan vijf keer per jaar opduikt, kan de huisdokter aanraden de amandelen te laten verwijderen. Pijnstillers als paracetamol of ibuprofen kunnen zijn efficiënt.
Ten slotte is het belangrijk de lichaamstemperatuur op regelmatige tijdstippen te meten.
Hoe kan je de klachten verzachten?
Om de vervelende symptomen van tonsillitis te verzachten is het aangeraden veel te rusten en voor een evenwichtige voeding te zorgen. De kans is groot dat slikken te pijnlijk is. Soep, milkshakes, ijsjes, vloeibare en zachte voeding kunnen dan helpen om de pijn te verminderen.
Beter voorkomen dan genezen
Een amandelontsteking is een ontzettend besmettelijke ziekte. Omdat handen een haard zijn van ziektekiemen, is het belangrijk ze regelmatig te wassen en uit de buurt te blijven van iedereen die last heeft van keelpijn of tonsillitis. Wanneer je dan toch ziek wordt en de ontsteking werd veroorzaakt door het streptokokkenvirus (bacteriële virus) is het bovendien aangeraden je tandenborstel te vervangen.