Symptomen amandelontsteking

Je amandelen zorgen ervoor dat virussen en bacteriën niet in je lichaam geraken. Het lymfatische weefsel waaruit keel- en neusamandelen opgebouwd zijn zorgt voor die bescherming. Wanneer er erg veel bacteriën in één keer je lichaam proberen binnen te dringen kan het zijn dat de amandelen niet in staat zijn je te beschermen en verslagen worden, een amandelontsteking of tonsillitis is het gevolg.

Symptomen

Amandelen kunnen op verschillende plaatsen van je lichaam ontsteken. Ontstoken neusamandelen bijvoorbeeld, zorgen voor een verstopte neus en opgezwollen amandelen. Wanneer je keelamandelen opgezwollen zijn is de kans groot dat je het moeilijk hebt om te ademen waardoor je sneller snurkt. Bovendien is het mogelijk dat je adem tijdens het slapen af en toe stopt.

Patiënten die een amandelontsteking opliepen kampen ook vaak met een slechte adem en lichte koorts.

Wanneer je amandelen meer dan vijf keer per jaar infecteren spreekt men van chronische tonsillitis. Chronische tonsillitis gaat vaak gepaard met vermoeidheid, lichte koorts, een daling van de eetlust en een slechte adem. Andere symptomen zijn een droge pijnlijke keel, hoofdpijn, misselijkheid, oorpijn en dorst. Doordat je lichaam uitgedroogd raakt wanneer je amandelen ontstoken zijn is het belangrijk veel te drinken.

Hoe kan ik zien of mijn kind een amandelontsteking opliep?

Wanneer je kind klaagt over keelpijn en moeite heeft om te spreken is het aangeraden volgende symptomen te overlopen om tonsillitis uit te sluiten.

Doordat slikken pijn doet kan je kind ophouden te slikken en beginnen kwijlen. Bijkomende klachten zijn daling van eetlust, oorpijn, buikpijn, hoofdpijn en een slechte adem.

Indien het om een bacteriële infectie gaat zal uw huisarts witte vlekjes op de amandelen vaststellen. Daarnaast zal hij ook aan de klieren onder het kaakbeen voelen, bij een amandelontsteking zijn deze opgezwollen.