Oorzaken amandelontsteking
Een amandelontsteking kan veroorzaakt worden door een virus of door een bacterie. Een virale infectie gaat meestal vanzelf weer over door zichzelf voldoende te hydrateren, pijnstillers in te nemen en veel te rusten.
Virale infectie
Een virusinfectie (bijvoorbeeld een verkoudheid) of de ziekte van Pfeiffer kunnen een tonsillitis veroorzaken. Om een virale amandelontsteking te genezen is meestal geen behandeling met medicijnen nodig. Enkel wanneer de patiënt bijkomende klachten heeft als buikkrampen, lichte koorts en extreme vermoeidheid moet men voorzichtig zijn, de voorgaande symptomen kunnen namenlijk wijzen op klierkoorts. Patiënten met klierkoorts moeten een arts raadplegen om complicaties als een opgezwollen lever en milt te vermijden.
Bacteriële infectie
Om een bacteriële ontsteking te behandelen daarentegen dient men een antibioticum in te nemen. Tonsillitis (of een amandelontsteking) is vaak het gevolg van de streptokokkenbacterie. Wanneer je last hebt van hoge koorts en gezwollen klieren die overladen zijn met witte vlekjes is de kans groot dat je het streptokokkenvirus hebt opgelopen. De ziekte kan gepaard gaan met hevige hoofdpijn.
Een snelle behandeling met antibiotica is erg belangrijk gezien het feit dat aanhoudende streptokokken kunnen leiden tot roodvonk en acute reuma.
Voortdurend gezwollen klieren?
In enkele gevallen komt het voor dat tonsillitis chronisch blijkt te zijn. Een chronische amandelontsteking kan leiden tot pijn bij het slikken doordat de klieren opgezwollen zijn. Daarnaast kan de patiënt moeilijkheden ondervinden om te ademen tijdens het slapen waardoor hij vaker snurkt en de ademhaling af en toe voor een korte periode stilstaat.
Chronische tonsillitis kan veroorzaakt worden door allergieën. Net zoals patiënten die niet goed genazen van een amandel- of keelontsteking in het verleden kan chronische tonsillitis leiden tot slaapproblemen.
Doordat ons lichaam doorheen de tijd steeds meer ziekteverwekkers leert herkennen en bestrijden hebben volwassenen minder vaak last van tonsillitis dan kinderen die nog geen antistoffen tegen de bacterie opbouwden.
Vanaf men vaker dan vijf keer per jaar een amandelontsteking krijgt beschouwt men de tonsillitis als chronisch. Men kan dan ervoor opteren om de amandelen te laten weghalen, al wordt deze ingreep steeds meer omstreden.