Oorzaken van glaucoom

Glaucoom wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld te lang te lezen of door te lezen bij slecht licht, door ongezonde voeding of het dragen van contactlenzen.

Een van de oorzaken van glaucoom is een verhoogde oogdruk. Deze kan veroorzaakt worden door een afsluiting van het kanaal van Schlemm. Het oogvocht kan niet worden afgevoerd en hoopt zich op in het oog. De kans bestaat ook dat de ziekte wordt overgedragen via de genen.

Naast de genetische oorzaak kan de ziekte ontstaan als gevolg van diverse oogproblemen zoals:

  • verwondingen
  • ontstekingen
  • gezwellen
  • een aantasting van de bloedvaten (zoals bij diabetes)

Bij glaucoom wordt de druk in de oogbol te hoog als gevolg van een verhoogde productie dan wel vertraagde afvoer van kamervocht. Bij gezonde ogen ligt de oogdruk tussen de 10 en 21 mm Hg. Bij een druk hoger dan 21 mm Hg is de kans op schade aan de oogzenuw en dus ook op glaucoom hoger. De oorzaak van de verhoogde oogboldruk is niet altijd duidelijk.

Acute glaucoom

Er is ook een acute vorm van glaucoom, deze kan optreden door het plotseling afsluiten van de natuurlijke afvoer van het oogvocht, die zich in de kamerhoek bevindt, de plaats waar de iris bijna tegen de cornea aanligt. Het wordt vaak uitgelokt wanneer de pupil wijd open staat (vaak 's nachts, soms na de toediening van pupilverwijdende oogdruppels). Dit kan spontaan optreden of als late complicatie bij een aantal andere oogaandoeningen. Glaucoom kan echter ook voorkomen als gevolg van trauma’s, intraoculaire bloedingen of ontstaan door medicijngebruik .

Als gevolg van de verhoogde oogboldruk worden de zenuwvezels van de gezichtszenuw langzaam aangetast. Omdat het perifere gezichtsveld uitvalt, dat relatief gezien weinig bijdraagt aan het zicht, valt glaucoom in de beginperiode niet of nauwelijks op. Naarmate het centrale gezichtsveld onder de ziekte begint te lijden, wordt het gezichtsveldverlies opgemerkt. Afhankelijk van de oorzaak van glaucoom kunnen beide ogen aangetast zijn. Meestal is er een verschil in ernst van de gezichtsvelduitval tussen beide ogen.

Naarmate men ouder wordt, stijgt de kans op glaucoom. Ook verziend- of bijziendheid, of een afwijking in de bloedvaten verhogen de kans op glaucoom.

Lees meer over: glaucoom , groene staar , ogen , oogaandoening , oogdruk , staar